Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump nečekaně ukončil své poradní sbory: Houfně je opouštěli členové

Autor: ČTK, bud - 
16. srpna 2017
21:35

Donald Trump se rozhodl ukončit činnost svých dvou poradních sborů poté, co je opustila řada šéfů velkých firem. Americký prezident to dnes napsal na Twitteru s odůvodněním, že nechce byznysmeny dostávat pod tlak. Několik generálních ředitelů společností z různých odvětví rezignovalo na svá místa v prezidentově ekonomickém poradním týmu kvůli Trumpovu nejednoznačnému přístupu k rasovým násilnostem v Charlottesville. Za jejich viníky prezident označil jak bělošské rasisty, tak jejich odpůrce.

„Raději, než abych tlačil na byznysmeny z Průmyslové rady a Fóra pro strategii a politiku, ukončuji obě. Děkuji vám všem!“ napsal Trump.

Oba zmíněné poradní sbory tvořili zejména vedoucí manažeři velkých firem, kteří s prezidentem probírali cesty, kterými by se měla vydat americká průmyslová výroba při vytváření nových pracovních míst, i obecnější témata.

Po Trumpově první reakci na sobotní násilnosti ve Virginii začali poradní rady ve velkém opouštět jejich členové. Mezi prvními byli šéf farmaceutického gigantu Merck Kenneth Frazier či generální ředitelé technologické společnosti Intel Brian Krzanich a oděvní značky Under Armour Kevin Plank. Dnes se k nim krátce před Trumpovým oznámením přidala šéfka potravinářské firmy Campbell Soup Denise Morrisonová či generální ředitel společnosti 3M Inge Thulin. Oba jako důvod přímo či nepřímo uvedli Trumpův tolerantní přístup k bělošským nacionalistům.

Ještě v úterý přitom Trump na Twitteru odchody manažerů zlehčoval a tvrdil, že má spoustu zájemců, kteří je nahradí.

Prezidentův poradní sbor v souvislosti s jeho kontroverzními činy či prohlášeními zaznamenal odchody členů již dříve. Například šéf společnosti Tesla Elon Musk či ředitel společnosti Walt Disney Bob Igero nedávno odešli kvůli odstoupení USA z předloni uzavřené pařížské dohody o klimatu.

Armáda odmítá rasismus

Nezvykle otevřeně v této souvislosti zareagovala také skupina armádních velitelů, kteří dnes rázně odsoudili rasismus a násilí. „Armáda ve svých řadách netoleruje rasismus, extremismus nebo nenávist. Je to v protikladu k našim hodnotám a ke všemu, o co od roku 1775 usilujeme,“ uvedl na svém oficiálním twitterovém účtu náčelník generálního štábu pozemního vojska Mark Milley. Podobně se na Twitteru vyslovili další vysocí vojenští velitelé.

VIDEO: Násilí ve Virginii eskalovalo tak, že tu najelo auto lidí

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 17. srpna 2017 06:26 )

Donald Trump je nejlepsi prezident za posledni desetileti.Konecne zacina delat poradek.

Zobrazit celou diskusi