Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Obama si získal Američany. Jeho tweet o rasismu je nejoblíbenější v historii

Autor: pet, ČTK - 
16. srpna 2017
14:40

„Nikdo se nenarodil s nenávistí vůči jiné osobě kvůli barvě její pleti, jejímu původu nebo víře.“ Ve svém tweetu k sobotním událostem ve Virginii to napsal bývalý americký prezident Barack Obama. Jeho vzkaz, který je výňatkem z knihy Nelsona Mandely, se stal nejoblíbenějším v dějinách Twitteru. Jako „líbí se mi“ ho označilo přes 3,1 milionu uživatelů, uvedla ve středu stanice CNN.

V Charlottesvillu vyšli v sobotu do ulic zastánci rasismu a neonacisté, aby protestovali kvůli soše konfederačního generála Roberta Leea v městském parku. Na akci ale přišli také odpůrci rasismu a střet skončil smrtí jedné ženy a zraněním 19 lidí. Prezident Donald Trump za původce násilí označil obě strany, za což si v USA vysloužil ostrou kritiku. Reagoval na události také s časovým odstupem.

Obama hned 12. srpna tweetoval Mandelova slova z knihy Dlouhá cesta za svobodou: „Nikdo se nenarodil s nenávistí vůči jiné osobě kvůli barvě její pleti, jejímu původu nebo víře. Lidé se nenávisti musejí naučit, a jestliže se mohou naučit nenávidět, pak se mohou naučit také milovat, neboť láska do lidského srdce přichází přirozeněji než její protiklad.“

VIDEO: Milníky prezidenta Baracka Obamy

Vzkaz je rozdělen do tří částí, přičemž tu první tvoří fotografie zachycující Obamu u okna s dětmi. Vzkaz byl přeposlán v 1,2 milionu případů, což jej ve sdílení tweetů řadí na páté místo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi