Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaútočte na vlaky, radí al-Káida začínajícím teroristům ve svém časopise

Al-Káida ve svém časopise radí začínajícím teroristům: útočte na vlaky.
Al-Káida ve svém časopise radí začínajícím teroristům: útočte na vlaky.  (Autor: reprofoto/twitter)
Autor: Darina Jíchová - 
16. srpna 2017
16:50

Bombám v letadlech je konec, novým cílem útoků budou vlaky? Naznačují to aspoň podrobné instrukce, které dostali začínající teroristé v článku s názvem Operace: Vykolejení vlaku od al-Káidy. Radí jim, jak doma vyrobit bombu, kam ji umístit i jaké spoje jsou pro útok nejvhodnější. Návod vyšel v teroristickém časopise Inspire.

Magazín uveřejnil nejen instrukce pro džihádisty, ale i seznam potencionálních cílů. Jedná se o linky ve Spojených státech, Francii a Velké Británii. Podle al-Káidy jsou na Západě dlouhé trasy a jejich stanice nejsou dobře zabezpečené. Autor devatenáctistránkového návodu říká: „Naším cílem je vyvolat strach a změnit železniční dopravu.“

„Je čas, aby se začali bát“

Text čtenáře dále poučuje, jak podomácku vyrobit zařízení, které zvládne vykolejit vlak a způsobí maximální škody. Návod zahrnuje i nejvhodnější místa, kam na kolejích zařízení umístit. „Je čas, aby se začali bát, aby zpřísnili bezpečnostní opatření u vlaků, tak jak to udělali u letadel,“ píše autor.

Al-Káida ve svém časopise radí začínajícím teroristům: útočte na vlaky. Al-Káida ve svém časopise radí začínajícím teroristům: útočte na vlaky. | reprofoto/twitter

Detailní plán používá jako příklad útok na americké železnice, ale zdůrazňuje, že i Velká Británie a Francie mají dost nestřežené vlaky. Autor vysvětluje, proč jsou vlaky ideálním cílem. Při instalaci bomby a při jejím odpálení se nejedná o sebevražedný útok, jediný muslim je tak schopný provést i několik útoků. Tyto akce mají podkopat americkou morálku a v lidech vzbuzovat strach a paniku.

Stoupenci al-Káidy nabádají své západní kolegy, aby si nastudovali jízdní řády, svým žákům poskytli i informace, které trasy jsou nejfrekventovanější. Časopis varuje muslimy, aby se nenechali ošálit publikacemi o vzájemné solidaritě a klidné soužitím, které se objevují v západním tisku. „Západ je náš nepřítel a nakonec se obrátí proti nám,“ dodává.

Chvilku po zveřejnění článku na něj reagovalo americké oddělení boje s terorismem. Na Twitteru napsali, že jsou si hrozby al-Káidy vědomi a že byla provedena všechna opatření, která by měla případnému útoku na vlaky předejít. Vyzvali občany, aby byli obezřetní a jakékoliv podezřelé chování nahlásili na stanici, a zároveň se je snažili uklidnit a přesvědčit, aby se vyvarovali zbytečné paniky.

Zobrazit celou diskusi