Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Po padlých ruských džihádistech zůstaly v Sýrii děti. Moskva je chce zpět

Autor: pet, ČTK - 
16. srpna 2017
12:55

Z Blízkého východu zpět do vlasti chce dostat Moskva děti ruských občanů, kteří v Iráku a Sýrii bojovali na straně radikálů z takzvaného Islámského státu. Podle různých zdrojů se tam v současné době nachází takřka 400 ruských dětí především z kavkazských republik Dagestánu a Čečenska, napsal ve středu list Kommersant. O jejich navrácení do Ruska bude s iráckými a syrskými úřady jednat nově vytvořená komise.

„V databázi jsme shromáždili přibližně 350 jmen dětí, které se nacházejí na Blízkém východě… Pocházejí prakticky z celého Ruska; například z Uljanovska nebo Rostova na Donu. Nejvíce dětí, přibližně dvě stovky, však pochází z Dagestánu,“ uvedla prezidentova zmocněnkyně pro dětská práva Anna Kuzněcovová.

Na problém upozornil případ chlapce z Čečenska, kterého ještě jako dvouleté dítě odvezl otec s sebou do Iráku. Matka se pak obrátila na úřady, když o dva roky později chlapce poznala na videu z bagdádského dětského domova, které kolovalo na internetu. Tam se chlapec dostal, když irácké vojenské jednotky dobyly zpět Mosul. Jeho návrat domů následně vyjednal s iráckou armádou čečenský senátor syrského původu.

Návrat dětí zpět do vlasti je podle Kuzněcovové v současné době příliš zatížen byrokracií. Nejvíce problematické je dostat zpět do Ruska dítě, které se ruským občanům narodí přímo v zemích Blízkého východu. 

VIDEO: Šéf Islámského státu je po smrti?

 

Zobrazit celou diskusi