Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trumpa opouští poradci z odborů. Prezident podle nich toleruje rasismus

Autor: ČTK, ula - 
16. srpna 2017
07:15

Poradní sbor amerického prezidenta Donalda Trumpa opouštějí kvůli jeho vyjádření k protestům ve Virginii další členové. Po trojici podnikatelů oznámili odchod také prezident největší federace odborových svazů ve Spojených státech AFL-CIO Richard Trumka a jeho zástupkyně Thea Leeová. Podle Trumka prezident toleruje rasismus a domácí terorismus, napsala agentura Reuters.

Prohlášení AFL-CIO cituje vyjádření Trumpa z úterní tiskové konference. Trump uvedl, že za násilí ve Virginii po sobotním protestu bělošských rasistů a neonacistů mohou jak levicové, tak pravicové skupiny.

„Dnešní (úterní, pozn. red.) připomínky prezidenta Trumpa popírají jeho včerejší vynucené poznámky o KKK (Ku-klux-klan) a neonacistech. Musíme rezignovat ve jménu amerických pracujících, kteří odmítají jakékoliv představy o legitimitě těchto bigotních skupin,“ uvedli Trumka a Leeová v prohlášení zveřejněném v úterý amerického času.

VIDEO: Násilí ve Virginii eskalovalo tak, že tu najelo auto lidí

Již předtím oznámili odchod z poradního sboru generální ředitelé technologické společnosti Intel Brian Krzanich, oděvní značky Under Armour Kevin Plank a šéf farmaceutického gigantu Merck Kenneth Frazier.

Trumpův poradní sbor v souvislosti s kontroverzními prezidentovými činy či prohlášeními zaznamenal odchody členů již dříve. Například šéf společnosti Tesla Elon Musk či ředitel společnosti Walt Disney Bob Igero nedávno odešli kvůli odstoupení USA z předloni uzavřené pařížské dohody o klimatu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi