Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump pohrozil Venezuele útokem, tamní prezident svolává vojáky

Autor: ČTK - 
15. srpna 2017
06:46

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nařídil na konec srpna vojenské cvičení. Oznámil to před tisíci příznivců, kteří v Caracasu protestovali proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten minulý týden řekl, že USA zvažují ve venezuelské krizi několik možností, včetně vojenského řešení.

„Tento národ je rozhodnutý čelit extremistům a rasistům ze Spojených států,“ prohlásil Maduro na demonstraci před prezidentským palácem, kde visel velký transparent „Trump pryč z Latinské Ameriky“. Maduro oznámil, že cvičení by se v celé zemi mělo konat 26. a 27. srpna.

Podle agentury Reuters se Maduro demonstrací snaží získat politické body bojem proti společnému nepříteli. Trumpovy páteční výroky o možném vojenském řešení o víkendu odsoudilo i několik zemí Latinské Ameriky, včetně těch, které Madurův režim kritizují jako autoritářský. Za nepřijatelná označila slova o použití síly ze strany jakéhokoli státu proti Venezuele i opozice.

Protesty proti režimu

Proti autoritářskému prezidentovi Madurovi lidé v zemi už od dubna protestují, vláda demonstrace brutálně potlačuje. Zemřelo už přes 140 lidí, většina z nich na následky střelného zranění. Demonstrace svolává opozice, která má už rok a půl většinu v parlamentu, jehož práci ale blokuje prezidentovi nakloněný nejvyšší soud. Vládní socialisté navíc nedávno sporným způsobem ustavili nový vlastní zákonodárný orgán.

Pochybnosti panují o tom, jak velkou podporu má Maduro v armádě. Oficiálně ozbrojené síly deklarují, že stojí jednotně za vládou. V posledních týdnech ale několik důstojníků zveřejnilo na internetu videa, v nichž tvrdí opak.

Policejní vrtulník zaútočil na budovu nejvyššího soudu

Podívejte se, jak vypadají protesty ve Venezuele:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 15. srpna 2017 19:57 )

Tihle váleční zločinci RUS si na Venezuelskou ropu již po několik let dělají nároky a to jsou tam vojenští špiony dosazení na tyto nepokoje aby vyvolali převrat a sesadili nedemokraticky zvoleného presidenta stále vnucují jiným státům tu zločineckou ruskou demokracií plnou drog,vražd,korupcí chudoby,nezaměstnanosti a diktátů i zlodějen !!RUS jsou světoví váleční zločinci 20-21 století

agfor ( 15. srpna 2017 13:02 )

Něco jako bratrské pomoc Rusů Československu v roce 1968.

agfor ( 15. srpna 2017 13:00 )

Když neskáče tak, jak americký šašek píská, tak mu tam pošle armádu. nějak mi ti připomíná chování Brežněva v roce 1968.

hanka666 ( 15. srpna 2017 11:01 )

Hele, Doníku, udělej si raději pořádek doma a n e s e r se stále do jiných zemí. Kdyby jste se nemontovali neustále do jiných, to by bylo na světě krásně. Je vám po tom h o v n o.

tgbg ( 15. srpna 2017 09:34 )

Kolik už nechal tento komunistický zločinec dosazený Ruskem povraždit lidí? Však oni mu to spočítají a ruský světový terorista mu stejně nepomůže.

Zobrazit celou diskusi