Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Skautky zpanikařily.“ Stromy zabily dívku pod postelí i na útěku, tvrdí svědek

Autor: jer - 
13. srpna 2017
13:55

Za smrtí dvou dívek (†13, †14) na skautském táboře je kromě špatného počasí zřejmě i panika. Naznačil to aspoň popis událostí „pekelné noci“ z pátku na sobotu od jednoho z tábořících chlapců, který ho řekl webu fakt24.pl. Podle něj dívky zpanikařily a obětí mohlo být daleko víc, na tábor v lese u obce Suszek spadlo stromů hned několik.

Na les, ve kterém byl i skautský tábor, udeřila bouře, která zlomila a vyvrátila velkou část stromů. Jeden z nich spadl na stan plný vyděšených dětí a mladistvých.

Hasiči se na místo kvůli zablokovaným cestám dlouho nemohli dostat. Na pomoc se hasičům vydal i Kazimierz Nowak z nedaleké vesnice Rytel. I když jemu samotnému vítr vzal střechu, neváhal ani na chvíli.

Kazimierz se vydal na křižovatku se silnicí vedoucí k Suszeku. Hasičům navrhnul, že půjde zkontrolovat skauty. „Vyběhl jsem z domu a viděl hasiče, jak motorovými pilami řežou stromy blokující cestu k táboru. Silnice nebylo vidět, prostě zmizely. Vypadalo to jako džungle,“ řekl Kazimierz v rozhovoru pro web.

„Nejdřív jsme se měli schovat pod palandy“

Hasiči si nakonec cestu do tábora prorazili až nad ránem. Po příjezdu zjistili, že dvěma skautkám už není pomoci. Podle jednoho ze skautů se povětrnostní podmínky výrazně zhoršily po 23. hodině. Potom se situace měnila každou minutu.

„Nejdříve jsem zaslechl rozkaz, že se máme schovat pod palandy ve svých stanech. Později, když se stromy začaly lámat, jsme se meli přesunout do hlavního stanu. My jsme se ale s několika dalšími skauty vydali k jezeru, protože tam nebyly žádné stromy. Běželi jsme, větve padaly centimetry od našich hlav. Když jsme doběhli k jezeru, na hlavní stan dopadly dva stromy,“ řekl pro fakt24.pl jeden ze skautů a dodal: „Rozhodnutí týmu zachránilo život. Kdybychom byli ve stanu, obětí by bylo více.“

Podle skauta zesnulé dívky pravděpodobně zpanikařily. Jedna zůstala pod lůžkem ve svém stanu, druhá se někam rozeběhla. Obě zemřely pod stromy, dodal jeden ze skautů.

Zranění od škrábanců až po fraktury lebky

Obě skautky zemřely v důsledku zranění způsobených pádem stromů. Zraněno bylo dalších 37 skautů. Táborníci byli evakuováni do města New Church a zranění byli převezeni do nemocnic ve městech Chojnice, Starogard Gdanski, Slupsk, Kościerzyna, Bydhošti, Pila, Człuchów, Więcbork a Tuchola. Zranění sahají od škrábanců až po frakturu lebky a stehna.

V táboře byli skauti ze Skautské organizace oblasti Lodži: 139 dětí, 16 členů personálu včetně sedmi dospělých vedoucích.

Bouře tábor zcela zničila. Podle svědka byli nezranění skauti převezeni do Lodži. Město ujišťuje, že je připraveno poskytnout veškerou podporu Skautské organizaci.

„Museli jsme se brodit“

Předseda lodžských skautů Adam Kralisz se na místo dostal až v sobotu ihned po přijetí zprávy o tragédii. „V pátek ve 22:50 zasáhla tábor nečekaně silná bouře. Téměř ihned po začátku začala vytrhávat stromy ze země. Nařídili jsme evakuaci, stromy začaly padat na stany. Situace byla velmi špatná,“ řekl o událostech osudné noci Kralisz.

„Velká část lesa je zničená. Většina lidí, včetně nás, se na místo nemohla dostat. Jen na jedné ze silnici naše off-roadová auta projela,“ dodal Kralisz. Vítr poškodil desítky akrů lesa. „Museli jsme se brodit, klestit si cestu lesem přes spadlé stromy. Něco takového jsem nikdy nezažil. Vypadalo to, jako bychom jeli Amazonskou džunglí,“ řekl Kralisz.

Záchranáři na místo dorazili v sobotu kolem páté ráno. Nejdříve po jezeře na člunech, později terénními automobily. Několik lidí dorazilo na pomoc pěšky.

kardinal25 ( 14. srpna 2017 01:28 )

z toho plyne co? nemely si stavet stany v lese ale nekde v kempu a v noci mely jit sukat k tem chlapcum, pak by jim mohlo byt jedno kdyz jim na stan spadne strom..... devcata chodte sukat k chlapcum a vracejte se az rano za svetla ne v noci, jinak vas ojede v noci v lese nejaky pobuda nebo pan hajny... ....

vosavopruz ( 13. srpna 2017 20:09 )

taky si postavili stany u stromů debilky,místo louky.

Lucio1 ( 13. srpna 2017 19:47 )

Zpanikařily, otázka je, co měly dělat? Jsou v lese, přižene se bouře, je to tak trochu sportka..

kukuku ( 13. srpna 2017 15:19 )

Mladé pionýrky by nepanikařily.

Zobrazit celou diskusi