Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tragédie na skautském táboře. Dvě spící dívky zabil ve stanu vichrem vyvrácený strom

Autor: jer, ČTK - 
12. srpna 2017
17:00

V polské obci Suszek jihozápadně od Gdaňsku vítr vyvrátil mohutný strom, který dopadl na tábor skautů. Dvě dívky ve věku 13 a 14 let zahynuly a dalších 20 dětí bylo zraněno. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Při bouři v Polsku zemřelo pět lidí včetně dvou skautek ve věku 13 a 14 let. Dalších více než 30 lidí živel zranil. Za zranění a úmrtí většinou mohly stromy, které bouře vyvrátila.

Dvojici zabitých skautek zabil padající strom, když spaly ve stanu. Bouře jejich tábor v lese Tuchola zasáhla v pátek pozdě večer, uvedla Regionální kancelář pro krizový management v Gdansku. Asi 20 dalších skautů se zraněními odvezli záchranáři do nemocnic.

„Evakuace byla nařízena ihned, ale podmínky byly hrozné,“ uvedl Adam Kralisz, předseda Skautské asociace oblasti Lodz, pod kterou zničený skautský tábor spadá. „Museli jsme si prorazit cestu lesem, přes popadané stromy,“ dodal Kralisz.

Tři další lidé zemřeli pod spadlými stromy a dalších přibližně 10 lidí bylo zraněno v jednotlivých případech na severu Polska. Přes 170 000 lidí zůstalo bez elektřiny a 800 budov bouře poškodila, nejčastěji na severu a západě Polska.

V sobotu byl kvůli bouři svolán vládní krizový tým. Premiérka Beata Szydlová slíbila pomoc všem lidem zasaženým bouří. Grzegorz Nowik, šéf Skautské asociace republiky Polsko, nařídil v organizaci měsíc smutku.

Hasiče v noci zaměstnávaly bouřky také v České republice:

Video  Nejvíce práce mají hasiči s odstraňováním popadaných stromů.  - Martin Türke
Video se připravuje ...

Český Skaut bouřky přečkal

Podle mluvčí českých Skautů Jitky Taussikové není známo, že by na území České republiky při bouřkách došlo k mimořádným událostem. „Máme skautskou krizovou linku, kam tábory v podobných situacích můžou volat. Teď nikdo nevolá. Buď si vedoucí umí se situací poradit, nebo k ničemu dramatickému nedošlo,“ řekla Taussiková.

„Vliv může mít i to, že většina táborů se koná v červenci. V srpnu už tolik táborů není. Samozřejmě jsou ještě pořád skautské tábory, ale už jich není takové množství. Většina vedoucích má zkušenosti a praxi a vědí, jak se v takové situaci zachovat,“ dodala mluvčí.

Nezadat ( 13. srpna 2017 11:06 )

clarabella ( 13. srpna 2017 08:12 )

 V cele Evropě jsou bouřky a vichřice a ti idioti zůstanou v lese v kempu? Tak to je vina skautské organizace a rodičů. Nedovedu si představit, ze bych za meteo situace, která už několik dní je v cele Evropě a bouřky se předpokládají neevakuovala tábor na místě organizace nebo si jako rodič nevyzvedla dítě. Vždyť to se dá předpokládat, ze bouřka vyvrátí stromy, zláme větve.

villon ( 12. srpna 2017 23:46 )

Po bytvě je każdý general, jak se říká. Když jsem já chodil do skauta, tak jsme také takhle jednou evakuovali tábor, potom ve vesnickém kině, kde jsme spali, vyletěli pojistky a v lese se přitom nic nestalo.

Nezadat ( 12. srpna 2017 23:24 )

Přej debile a bude ti přáno.

skaara ( 12. srpna 2017 23:23 )

Tak tohle je hrozné a příšerné je i to tábořiště mezi stromy. Takový tábor patří někam na mýtinu. A pokud se blížila bouře a ještě blo možné odejít, měl se celý tábor přesunout někam do vesnice a přečkat noc tam.

Zobrazit celou diskusi