Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Merkelová po dovolené vyrazila do vězení. A řeší i uprchlickou vlnu v Itálii

Autor: Mii - 
11. srpna 2017
13:57

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) se poprvé po třech týdnech, které strávila na dovolené, v pátek ukázala na veřejnosti. Navštívila bývalou vazební věznici v Berlíně Hohenschönhausenu, která je památníkem věnovaným obětem komunistické tyranie. Z věznice se přesune na jednání s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky Filippem Grandim, se kterým budou řešit uprchlickou situaci ve Středozemním moři.

Stejně jako většina Němců, i kancléřka Angela Merkelová vyrazila v druhé polovině července na několikatýdenní dovolenou. Se svým mužem Joachimem Sauerem chodila po túrách na italských Alpách, a jak poznamenala světová média, měla u toho stejnou červenou košili jako posledních pět let.

Dovolená jí ale v pátek skončila a s tím na delší dobu i klid. Svět trápí ty samé problémy, ne-li větší, a v Německu se k tomu 24. září konají parlamentní volby. Jedna z nejmocnějších žen světa se tak od příštího týdne naplno pustí do předvolební kampaně, při níž plánuje projet celou zemi.

Relikt minulého režimu

Ještě před tím ale v pátek navštívila bývalou vazební věznici v Berlíně Hohenschönhausenu. Objekt přijela navštívit se zmocněnkyní vlády pro kulturu a média Monikou Grüttersovou (CDU). Společně navštívily historické plochy, které mají být do roku 2019 za 8,8 milionu eur obnoveny jako památník. Projekt financuje vláda společně s Berlínem.

Ve věznici východoněmeckého ministerstva státní bezpečnosti bylo od roku 1951 do roku 1989 zadrženo více než 11 tisíc lidí. Mezi nimi byly i významné opoziční osoby Bärbel Bohley, Jürgena Fuchse, Ulrike Poppe a Freya Klier. Veřejnosti byl objekt poprvé otevřen v roce 1994 a dosud přilákal více než 4,5 milionu nadšenců.

Jak omezit uprchlíky

Druhý bod pátečního programu Merkelové bude o něco aktuálnější. S ohledem na uprchlickou krizi v Itálii se kancléřka sejde s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky Filippem Grandi. Schůzky se zúčastní i ředitel Mezinárodní organizace pro migraci William Swing.

Evropská unie neustále hledá řešení, jak přílivu uprchlíků do Středomoří zabránit. Jen během letošního roku přišlo do Itálie z Libye na 90 tisíc migrantů. Vláda v Římě tak volá po pomoci. Italský rodák Grandi už dal jasně najevo, že záchrana a ubytování uprchlíků je „problémem mezinárodního významu“ a „není jen problémem Itálie“.

gabreta ( 11. srpna 2017 16:01 )

Baba určitě vyrazila na Rujánu na naturistický pláže (FKK) zavzpomínat na její staré dobré časy NDR a STASI!!

agfor ( 11. srpna 2017 15:47 )

Proč si tam tu Milku nenechali ? Už se měla dávno na svět dívat z druhé strany mříží.

sores ( 11. srpna 2017 15:16 )

Jenže, smutné je, že to ví celá Evropa a nikdo nic proti tomu nekoná a nepodnikne. Všichni jí nechávají ať huntuje dál!!! Je sama proti miliónům a stejně vyhrává,to mi hlava nebere!

sores ( 11. srpna 2017 14:13 )

Kdyby jí zavřeli mezi čmoudy ta by na ně rychle změnila názor!Potřebovala by to, je to rasa bez IQ chtějí jen brát,zabíjet a znásilňovat!

fotrpjotr ( 11. srpna 2017 14:08 )

Hned si ji tam měli nechat.

Zobrazit celou diskusi