Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oheň se šíří kvůli vedru, požáry sužují Portugalsko. Hasič: Byly založeny úmyslně

Autor: ČTK, pk - 
11. srpna 2017
10:00

Do Portugalska se po čtrnáctidenní pauze vrátily obří požáry. Podle mluvčí civilní obrany hoří v centrální části země a na severu. Více než 2600 hasičů bylo nasazeno do boje s 62 požáry. Hasiči museli evakuovat několik vesnic. Horko a vítr, jež hasičům neusnadňují práci, mají panovat ještě několik dní.

„Až do neděle budou teploty do 39 stupňů a teplý vítr v šíření ohně bude napomáhat,“ řekla mluvčí civilní obrany Patricia Gasparová. Dále dodala, že sousední Španělsko a Maroko napomáhají v boji s požáry. Obě tyto země poslaly na pomoc protipožární letouny. 

Nejhorší situace je v blízkosti města Abrantes v centrální oblasti Santarém. Oheň se tam snaží zvládnout 800 hasičů, kterým pomáhá asi deset letadel a 250 hasičských vozidel. „Situace zdaleka není pod kontrolou a bylo třeba evakuovat vesnice,“ řekla starostka města Abrantes Maria do Céu Albuquerqueová.

Odpoledne museli z domovů odejít lidé z vesnic Pucariça, Braçal a Medroa. Někteří chtěli pomoci hasit a z televizních záběrů je patrné, že se o to snažili s kbelíky nebo zahradními hadicemi.

Přírodní neštěstí, nebo zlomyslný čin? 

„Jako jediné vysvětlení vzniku požáru jsou pro mě zlí lidé, kteří je cíleně zakládají,“ řekla obyvatelka Pucariça Maria Conceicao. 

Prezident portugalského hasičského sboru Jaime Marta Soares věří, že více než 80 procent požárů v Portugalsku má kriminální vznik.

Požár v okrese Aveiro dále na severu si vyžádal uzavření místního úseku dálnice, která je hlavní spojnicí mezi Lisabonem a Portem.

Červnové požáry si v Portugalsku vyžádaly životy 64 lidí a zranilo se při nich 250 osob. Pustošily centrum země pět dní, než se je podařilo uhasit. Ohně pak znovu vzplály v červenci. Portugalsko po červnových požárech rozhodlo zredukovat část vegetace. Týká se to zejména eukalyptů, jejichž nektar je hořlavý. Tyto rychle rostoucí stromy potřebují ke svému růstu také mnoho vody, a vysušují tak zeminu.

Požár ve Francii. Více ve videu: 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi