Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Němci zatkli a obvinili i české extremisty. Za násilnosti během hamburského „pekla“

Autor: ČTK, pk - 
10. srpna 2017
12:18

Zhruba 30 levicových extremistů z Česka se účastnilo násilných protestů při nedávném setkání zemí skupiny největších ekonomik světa G20 v Hamburku. Někteří z nich byli zadrženi a obviněni v souvislosti s nepokoji a střety s policejními složkami v ulicích, informovalo dnes české ministerstvo vnitra.

Ministerstvo vnitra to uvedlo v pravidelné zprávě, která se zabývá extremismem v ČR ve druhém čtvrtletí letošního roku. Extremisté v tomto období uspořádali 145 akcí, což bylo o 54 víc než ve stejném období loňského roku. Z toho 37 akcí bylo spojeno s extrémní pravicí, 108 připadalo na levicové skupiny.

Hamburské peklo: Auta v plamenech, mezi obviněnými i Češi

Vnitro zaznamenalo u extrémní levice dynamický vývoj. Různé skupiny se mobilizovaly kvůli domácím i zahraničním událostem, mezi které patřila například podpora vězněných kolegů nebo přípravy na summit G20.

Protesty v Hamburku během summitu zástupců nejsilnějších světových ekonomik, na kterém nechyběl ani americký prezident Donald Trump, přitom přerostly v četné potyčky s pořádkovými jednotkami, které nasadily i vodní děla a slzný plyn. Demonstranti pak po Hamburku zapalovali i auta.

Násilných protestů při summitu G20 v Hamburku se účastnilo zhruba 30 levicových extremistů z ČR. Část z nich byla zadržena a obviněna, píše vnitro.

Zpráva ministerstva řeší i obecně, jak čeští extremisté postupují. „Taktika řady aktivistů z krajně levicového spektra, především anarchistů, spočívá v tom, že využívají aktuálních reálných společenských problémů k prezentaci vlastní ideologie a k uskutečňování přímých, někdy i násilných akcí,“ uvedlo vnitro.

Podle zprávy se tím anarchisté snaží zastínit podstatu hnutí a chtějí se ukázat v lepším světle před možnými sympatizanty. „Celá levicově extremistická scéna se dlouhodobě potýká s vyčpělostí témat a s nezájmem širší veřejnosti. Snaží se proto nacházet nové způsoby mobilizace,“ uvedlo vnitro.

Na protesty v Německu se podle vnitra připravovali anarchisté i další levicově extremistické iniciativy a hnutí, i když bylo zřejmé, že se protesty bez násilností neobejdou.

Vnitro: Neonacisty pohltily konspirační teorie

Pravicově extremistická scéna zůstala podle vnitra ve druhém čtvrtletí rozdělená na marginální politické strany. Zejména šlo o Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a Národní demokracii. Obě strany podle vnitra poznamenal nedávný rozmach populistických skupin zaměřených na rétoriku proti islámu a migrantům.

„V rámci těchto dvou už tradičních stran bylo možné registrovat silnou nelibost vůči uskupením, která veřejně působí kratší dobu, ale získala si dočasně silnější podporu,“ stojí ve zprávě vnitra.

Roztříštěnost pravicově extremistické scény, kterou podle vnitra charakterizuje atmosféra nedůvěry či osobních nepřátelství, ovlivnila i neonacistické spektrum. „Velká část neonacistické scény byla pohlcena různými konspiračními teoriemi. Zároveň se nedokázala vnitřně srovnat s proruskou nebo proputinovskou orientací části pravicově extremistických aktivistů,“ napsalo vnitro.

Neonacisté podle expertů většinou rezignovali na aktivity ve veřejné sféře a snažili se místo toho organizovat koncerty tzv. white power hudby. Ve druhém čtvrtletí byly zaznamenány tři koncerty, jeden byl zrušen. „Tyto koncerty měly vždy silný mobilizační potenciál a dokázaly neonacistické kolektivy silně stmelovat,“ upozornilo vnitro.

Demonstrace proti summitu G20 v Hamburku. Podívejte se ve videu: 

tgbg ( 11. srpna 2017 07:34 )

Snad první krůček k zákazu komunistických vyvrhelů!

Zobrazit celou diskusi