Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Snůška nesmyslů,“ šije KLDR do Trumpa. A dál hrozí útokem na ostrov v Tichomoří

Autor: ČTK - 
10. srpna 2017
06:39

Severní Korea dnes pohrozila, že do poloviny srpna připraví plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam. Podle světových agentur to uvedla severokorejská armáda s tím, že o konečném provedení plánu rozhodne vůdce Kim Čong-un. KLDR tím dále vyhrotila slovní přestřelku s USA, v níž obě strany používají nejsilnější výrazy za dlouhá léta. Slova amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnostech jaderného útoku USA dnes Pchjongjang označil za „snůšku nesmyslů“.

Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu.

Pchjongjang reagoval na Trumpova slova o tom, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na „ohnivou zlobu, jakou svět neviděl“. „Rozumný dialog s tímhle chlápkem zbaveným rozumu není možný, na něj platí jen nejhrubší síla,“ stojí v severokorejském prohlášení na Trumpovu adresu.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

KLDR již o možnosti útoku na Guam hovořila dříve, takto podrobně však plán ohrožení ostrova s více než 160 000 obyvateli dosud nepopsala.

Na hrozby ze Severní Koreje jsou tam zvyklí, nejnovější ostrá slovní přestřelka mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Pchjongjangem ale mnohé znepokojila, uvedla agentura AP.

Lidé mají obavy

„Mám trochu strach a propadám panice. Opravdu se to stane? Kdyby šlo jen o mě, tak je mi to jedno, mám ale strach o syna. Zvažuji, že se (z Guamu) odstěhuji, řekl sedmatřicetiletý řidič autobusu Cecil Chugrad.

Jestli se něco stane, musíme být všichni připraveni a modlit se, aby se nic nestalo. Všichni mají strach, protože zde máme do činění se silami, které nemůžeme ovlivnit, řekla šestapadesátiletá Daisy Mendiolaová.

Jiné obyvatele znepokojuje celková politická atmosféra a pochybují také o schopnosti vlády najít mírové řešení. Právník Todd Thompson se hrozbám z KLDR v minulosti smál, protože věřil, že ve Washingtonu zvítězí chladné hlavy. Musím ale říci, že teď se nesměji. Obávám se, že se ve Washingtonu poměry změnily. Kdo ví, co bude, řekl Thompson. Jeho bratr Mitch dodal, že mnoho lidí na Guamu nevěří, že se za těchto okolností Bílý dům rozhodne správně.

Bratři ale také sdělili, že zatím nebyli svědky paniky ani nákupů do zásoby. Myslím, že jsou lidé prostě ohromeni a nevědí, co si mají myslet, sdělil Todd Thompson.

Mariah Sablanová z cestovní kanceláře Golden Dragon řekla, že kanceláře zatím nezaregistrovaly rušení letů na Guam. Není to zlé, žádný zmatek tady není, je to běžný pracovní den, řekla.

KLDR nechce nedorozumění

Japonsko, které patří k hlavním americkým spojencům v oblasti, je podle ministra obrany Icunoriho Onodery připraveno na severokorejskou hrozbu zareagovat, a pokud budou rakety představovat existenční ohrožení, zneškodnit je.

Japonský expert na KLDR Masao Okonogi řekl agentuře Reuters, že severokorejská prohlášení o Guamu nepředstavují vyhrůžky útokem, ale varování, že se Pchjongjang chystá přemístit cíle dopadů svých testovacích raket z oblasti u Japonska blíže americkému ostrovu. Na Guamu se ve středu zastavil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se pokusil zmírnit Trumpova slova a zlehčit rétorické výpady posledních dnů. Američanům vzkázal, že mohou v noci klidně spát.

Obyvatele ostrova uklidňoval i jeho guvernér Eddie Calvo. „Jsou rádi nepředvídatelní, vypálí raketu, když to nikdo nečeká, párkrát už to udělali. Teď to oznámili... To znamená, že nechtějí žádná nedorozumění,“ řekl o severokorejském režimu Calvo.

Guam leží v Tichém oceánu zhruba 3300 kilometrů jihovýchodně od Pchjongjangu a přes 6000 kilometrů od Honolulu. Severní Korea mnoho let uvádí, že ostrov leží v dosahu jejích útočných zbraní, a zlobně reaguje vždy, když nad Korejský poloostrov vzlétnou z Guamu americká vojenská letadla.

V roce 2013 severokorejské sdělovací prostředky tvrdily, že vůdce Kim Čong-un armádě nařídil připravit plány útoků na americké základny na Guamu, na Havaji, v Jižní Koreji i na americkou pevninu. Spojené státy mají na Guamu protiraketový systém THAAD.

gabreta ( 10. srpna 2017 10:45 )

Dnešní situace ukazuje, že útoky na Irák, Líbyi nebo Sýrii nebyl pro Amíky problém. Zbraně, armádu a prachy na takovou okupaci měli a ty státy se neměli jak bránit. Ale pošuk Kim s atomovou zbraní, je jiná káva. Tam už Amík našlapuje po špičkách, protože by už mohl dojít k úhoně taky. Kim zahnanej do kouta, totiž klidně ten knoflík zmačkne!!

Zobrazit celou diskusi