Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kim hrozí odplatou za sankce. Má být tisíckrát horší, než si kdokoli myslí

Autor: Darina Jíchová - 
8. srpna 2017
11:30

Severní Koreu a jejího diktátorského vůdce Kim Čong-una čeká nová vlna sankcí, které schválila o víkendu Rada bezpečnosti OSN. Zatímco americká vláda je spokojená, KLDR se bouří. Severokorejci se nechali slyšet, že odplata za sankce bude tisíckrát horší, než si kdo dokáže představit. O zastavení jaderného programu slyšet nechtějí.

Rada bezpečnosti OSN přijala zatím nejpřísnější sankce proti Severní Koreji. Sankce jsou odpovědí na poslední dva testy balistický střel, které KLDR provedla v červenci. Podle všech zpráv se jednalo o střely, které by byly schopné zasáhnout Spojené státy.

Po schválení sankcí, prezident Trump tweetnul: „Rusko a Čína jsou s námi. Velký finanční dopad.“ Americká ambasadorka Nikki R. Haleyová řekla, že schválená opatření ukázala, že „teď už to myslíme vážně“.

Podle expertů ale zůstává nejasné, zda se sankce vůbec dotknou severokorejské ekonomiky nebo zda mají šanci zbrzdit budování jejich jaderného programu. Sankce jsou zpracovány tak, aby donutily KLDR opustit od vývoje jaderných zbraní. Kim Čong-un ale již několikrát prohlásil, že jaderné zbraně jsou základem obrany země.

Slova vůdce země potvrdil i ministr zahraničí Ri Jong-ho, „V žádném případě nebudeme vyjednávat o zastavení jaderného programu. Budeme o tom jednat jen v případě, že Spojené státy zastaví svou nepřátelskou politiku vůči KLDR a jejím občanům,“ řekl v pondělí na ministerském setkání v Manile. „Spojené státy dělají obrovskou chybu, když si myslí, že jsou za oceánem v bezpečí,“ uvedla oficiální severokorejská tisková agentura.

Dohled Ruska a Číny

Sankce, které přijalo 15 členů Bezpečnostní rady, se vyhnuly všem podstatným složkám severokorejské ekonomiky, bez nichž by stát nemohl fungovat. Jedná se například import ropy. Dotýkají se pouze financí proudících do zbrojního průmyslu.

Opatření zakazují veškerý vývoz uhlí, železa, železné rudy, olova a mořských plodů, omezují v činnosti severokorejský trh a neumožňují zvýšit počet severokorejských pracovníků v zahraničí. Stejně tak neumožňují uzavírat nové investiční smlouvy.

Dodržování sankcí samozřejmě závisí na Číně a do jisté míry i na Rusku, na státech, které by se měly zasadit o dodržování stanovených sankcí v KLDR. Pokud by byly sankce dodržovány, severokorejská vláda by měla přijít o jednu miliardu dolarů ročně. Čína i Rusko se připojily k anonymnímu hlasování Bezpečnostní rady OSN, nicméně ani jedna ze zemí v minulosti nedbala na přísné dodržování sankcí v KLDR. Důvodem byla možná ekonomická nestabilita v hraničních oblastech.

„Trumpova vláda předpokládá, že se Rusko a Čína zasadí o dodržování sankcí, ale po 11 letech zkušeností lze s jistotou říci, že tomu tak pravděpodobně nebude, uvedl expert Anthony Ruggiero.

„Čína ochotně schválila všechna opatření uvalená na Severní Koreu, jen aby se vyhnula sekundárním sankcím, které se na ně chystaly uvalit Spojené státy,“ uvedla ekonomická expertka Bonnie S. Glaserová. Ministerstvo financí skutečně vypracovalo několik sekundárních sankcí, které měly postihnout ty čínské banky, které spolupracovaly se severokorejskými bankami financujícími zbrojní průmysl.

Video: Severní Korea uveřejnila simulaci útoku na USA

Video KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech - Youtube.com
Video se připravuje ...

Čínská vláda oznámila, že přestane dovážet uhlí ze Severní Korey. Dovoz ostatních surovin byl pro zatím omezen. Import mořských plodů zůstává beze změny, odborníci však tvrdí, že výnos dovozu mořských plodů stejně není tak vysoký jako z vývozu rud.

„Netvrdím, že nové sankce jsou špatné. Myslím, že je na ně trochu pozdě. Jestli se chceme vyhnout mezinárodní katastrofě s tragickými důsledky, musí Spojené státy, Jižní Korea a Čína přijít s jiným řešením,“ řekl člen Ministerstva zahraniční věcí Joseph DeThomas.

Daddy2 ( 8. srpna 2017 16:30 )

Doufeme ,ze jim tam Kim tu bombu hodi,aby byl chvili klid od tech americkych hajzlu...

Zobrazit celou diskusi