Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel nejznámější popírač holokaustu. Zündel (†78) „zbláznil“ lidi i v Česku

Zemřel nejznámější popírač holokaustu Ernst Zündel.
Koncentrák v Holýšově na Domažlicku. Málokdo ví, že ho osvobodili Poláci. Přišli den před Američany.  (Autor: reprofoto Zundelsite.org)
Autor: ČTK, Mii - 
7. srpna 2017
13:45

Nejznámější německý popírač holokaustu Ernst Zündel je po smrti. Muž, který si za popírání masového vyvražďování Židů během druhé světové války v minulosti odpykal několikaletý trest, zemřel ve věku osmasedmdesáti let. Informovala o tom agentura AP.

V Německu narozený Zündel žil v minulosti v USA i v Kanadě, odtud ho vydali v roce 2005 do SRN. V listopadu téhož roku s ním byl zahájen v Mannheimu proces, na jehož konci byl tehdy sedmašedesátiletý muž odsouzen k pětiletému trestu vězení.

Soud přijal argumentaci obžaloby, podle níž Zündel dlouhodobě a soustavně ve svých spisech i na webové stránce popíral, že němečtí nacisté zahubili miliony Židů. Verdikt zdůraznil, že společnost musí být před takovými osobami, jako je Zündel, chráněna.

Podporovatelé i z Česka

Zündel, který byl z vězení propuštěn po odpykání trestu v březnu 2010 a v posledních letech žil v Německu, měl v minulosti řadu stoupenců mezi krajně pravicovými kruhy ve světě. 

Za podporu Zündela a šíření jeho názorů v roce 2006 byl v Česku odsouzen ke dvěma letům vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky Antonín Čermák (22), který pořádal před německým velvyslanectvím v Praze demonstraci za Zündelovo propuštění.

Popírání holokaustu i používání nacistických symbolů jsou v Německu trestnými činy.

Zobrazit celou diskusi