Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šetření smolenské tragédie: „Má se čeho bát,“ vzkázal bratr mrtvého prezidenta Tuskovi

Autor: simao, ČTK - 
3. srpna 2017
16:40

Bývalý polský premiér, předseda Evropské rady Donald Tusk začal dnes dopoledne vypovídat jako svědek na prokuratuře ve Varšavě ohledně letecké katastrofy u Smolenska, kde v dubnu 2010 zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí. „Má se čeho bát,“ prohlásil na Tuskovu adresu bratr mrtvého prezidenta, předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

Expremiér je vyslýchán na prokuratuře již podruhé, tentokráte se má výslech týkat pochybení při pitvách obětí smolenské katastrofy. Dodatečně se totiž přišlo na záměnu těl v rakvích.

„Rodinám zakázali otvírat rakve a k tomu musely být nějaké důvody. A důvodem bylo, že se báli skandálu, protože by zatížil polsko-ruské vztahy. Udržování dobrých vztahů za každou cenu – navzdory tak strašlivé události – mělo posloužit k tomu, aby se Donald Tusk stal někým velmi důležitým v EU,“ tvrdil Kaczyński v katolické televizi Trwam.

VIDEO: Při tragédii ve Smolensku zemřel polský prezident i s manželkou

Video  Trosky polského vládního letounu u Smolenska. Na palubě zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski s manželkou a další polské elity.  - Reuters
Video se připravuje ...

Předvolání k výslechu přišlo záhy po zvolení Tuska šéfem Evropské rady, kterému se Kaczyński prostřednictvím premiérky Beaty Szydlowé usilovně, ale marně snažil zabránit.

Merkelová to nevzala na vědomí, tvrdí Kaczyński

Nyní Kaczyński dodal, že případný konflikt s Ruskem by Tuskovi zmařil šance na získání nejdůležitějšího křesla v EU, ze kterého ovšem „Polsko naprosto nic nemá“, a tak jde jen o „projev úplné privatizace politiky“.

„Loajálně jsem řekl Merkelové, že s Donaldem Tuskem to může dopadnout různě – aby na to brala zřetel, pokud ho podporuje na předsedu Evropské rady. Nevzala to na vědomí,“ prohlásil Kaczyński. Zdůraznil současně, že polské zákony se na Tuska vztahují jako na každého občana.

Tusk podstoupil osmihodinový výslech na prokuratuře již 19. dubna. Podrobnosti sdělit nesměl, nicméně zdůraznil, že celá záležitost má mimořádně politický charakter. Tusk také v dubnu nevypovídal jako podezřelý, pouze jako svědek.

Nicméně mnozí jeho předvolání k výslechu považovali za součást očividné snahy polské vlády a šéfa PiS Kaczyńského zdiskreditovat Tuska jako politického soupeře spojováním s různými skandály.

Prokuratura je v Polsku podřízena ministru spravedlnosti, který plní roli generálního prokurátora. Chystané Tuskovo potupení předvoláním k výslechu se podle opozičních médií zvrtlo v demonstraci, když na varšavském nádraží Tuska na jaře vítaly stovky stoupenců mávajících vlajkami EU.

VIDEO: Amatérské záběry z místa leteckého neštěstí

cepp ( 3. srpna 2017 17:15 )

Přehlížíme Polské i Maďarské excesy. Musíme se také jednou pochlapit a jasně se vymezit. Česká předposranost nevede k ničemu. Pane Zaorálku V4 není jen o uprchlících, ale i o normální demokracii.

Zobrazit celou diskusi