Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejmladší pilotka světa: Létá s Boeingem 777 a bojuje se stereotypy

Autor: Darina Jíchová - 
3. srpna 2017
22:13

Anny Divya (37) je v současnosti nemladší pilotkou Boeingu 777 na světě. Žena léta pro společnost Air India. Stát se pilotem není vůbec jednoduché, o to složitější je to pro ženy, které se navíc často potýkají se stereotypy typu: žena nepatří za volant, natož pak do kokpitu. Nic z toho však nezastavilo Anny Divyu na její cestě za splněným snem.  

Divya se o své vzpomínky podělila s kanálem CNN Travel „Už od dětství jsem se toužila stát pilotkou a létat. V mém okolí nebyl nikdo, kdo o pilotování něco věděl. Prostě jsem jen chtěla létat.“ Jeden z jejích přátel ji poslal leták do letecké školy. Jen se svým snem a odhodláním se přihlásila.

„Bylo mi 17 let, když mě přijali do programu. Byl to první krok na cestě k mému úspěchu,“ vzpomíná Divya. Mnoho z jejích spolužáků už v té době měla nějaké zkušenosti z leteckého průmyslu. Pro ni to ale bylo všechno něco zbrusu nového.

„Nic jsem nevěděla, o letadlech a jejich technologii jsem neměla ani představu. Neměla jsem žádnou leteckou zkušenosti ani nikoho, kdo mi poradil. Byla jsem však rozhodnutá, že to musím zvládnout,“ uvedla.

Kulturní šok a jazyková bariéra

Už od počátku se musela vyrovnat s různými překážkami. Tou první byl kulturní šok, Divya pochází z Vidžajavady, malého městečka v jihovýchodní části Indie. Škola, kde studovala, se naopak nacházela v jednom z nejlidnatějších států Indie Uttarpradéš.

„Měla jsem problémy s jazykem, musela jsem změnit styl oblékání. Ostatní byli z větších měst, měli kvalitnější vzdělání než já. Bylo to pro mě velmi obtížné,“ vybavuje si. Divya se pustila do studia, byla mu naprosto oddaná. „Všichni jsme prožili úspěch i zklamání, ale musíme se soustředit na to, co je důležité, a poučit se z chyb, dodala s úsměvem.

„Chtěla jsem se stát pilotkou, to byl můj sen. Bylo to jediné, co jsem chtěla dělat i přes to, že mi to zpočátku vůbec nešlo, byla jsem ale odhodlaná vytrvat a uspět.“ Za Divyou a jejími rozhodnutími vždy naštěstí stála i její rodina, která ji v jejím snu podporovala. „Rodiče vždycky byli mojí oporou, jen díky nim jsem tam, kde jsem, a to i přestože jsme se potýkali s finančními problémy – kurzy létání jsou dost drahé.“

Začátek profesionální kariéry

Jen díky své vytrvalosti a píli se její počáteční nezdary změnily v úspěch, ve svých 19 letech zakončila studium a ihned nastoupila do Air India a začala létat. „Létám už 10 let a za ty roky jsem si mnohým prošla, stále se učím. Zkušenosti jsou důležité.

I přes to všechno se stále setkává s pochybnostmi, hlavně ze strany pasažérů. „Cože? Vy jste pilotka? Ale vždyť jste žena. Taková mladá holka a pilotuje letadlo?“ S takovými dotazy se musí vyrovnávat téměř denně.

Anny Divya je velmi úspěšná a ve společnosti má vysoké postavení, nicméně zůstává skromná. „Tolik lidí těžce pracuje, někdy práce je, jindy není. Někdy je člověk v pravou chvíli na správném místě. Naše odvětví a jeho technologie se neustále vyvíjí a my se musíme vyvíjet s ním a učit se.“

Miluju svou práci a každý její aspekt i uniformu. Ráda cestuju, poznávám nová místa. Tahle práce rozhodně není nudná, každý den je dobrodružství,“ svěřila se Divya. Jejím dalším cílem je stát se učitelem létání a připravovat další generaci pilotek a pilotů. „Chtěla bych, aby všichni, chlapci i děvčata, mohli dosáhnout svých snů.“

Zobrazit celou diskusi