Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počítačové hry jako prevence demence? Vědci: Ne, byl to reklamní trik

Autor: Darina Jíchová - 
5. srpna 2017
21:42

Většina lidí si myslí, že luštění křížovek nebo sudoku snižuje riziko projevu demence. Omyl nebo fakt? Lidé, zvláště pak senioři, by se spíše měli zaměřit na rozvoj sociálních dovedností, jako je například komunikace, a na procvičování paměti. 

Vědci se shodli, že tyto činnosti napomáhají zdravému fungování mozku více, než křížovky nebo speciálně vyvinuté počítačové hry. „Pokud lidé hrají hry, jediný viditelný pokrok je, že se stanou lepšími v dané hře. Nicméně tento pokrok ve se nijak neodráží v kognitivních schopnostech a každodenních činnostech.“

Studie z roku 2015 uvedla, že hraní takových her napomáhá v boji proti demenci, ale novější výzkumy prokázaly, že se jednalo pouze o reklamní trik, který měl propagovat vývojáře her. Důkazy pozitivního vlivu her na mentální zdraví lidí nebyly téměř znatelné.

I luštění křížovek, osmisměrek a sudoku bylo podrobeno výzkumům, dlouho se věřilo, že právě tato aktivita má enormní vliv na projevy demence. A ano, určitý vliv tam skutečně je. „Zkoumání ukázala, že senior, který každý den vyluští křížovku, vykazuje mozkovou aktivitu někoho o deset let mladšího,“ řekl jeden z vědců.

Jak na demenci

Nejlepší postup v boji proti demenci, je zkoušet něco nového, čelit výzvám, najet na systém odměňování se za své aktivity. Cestování, péče o dům a zahradu, tai-chi, cokoliv, co je alespoň trochu zajímavého a nového, to je správná cesta, jak zabránit demenci.

Senioři, kteří si chtějí udržovat své mentální zdraví a nelákají je odborníky doporučované činnosti, často nachází novou motivaci a stimuly jako dobrovolníci v různých dobročinných organizacích. Mnozí tuto aktivitu označili jako znovunalezení životní cesty.

Vědci a lékaři neustále hledají způsoby, jak zamezit degeneračním chorobám, jako je právě demence nebo Alzheimerova choroba. V potaz berou změny stravování i životního stylu a prostředí. „Lidé se často bojí, že s věkem klesá schopnost jasně myslet. Tento strach je pak pevně zahnízděn v jejich mysli a ovlivňuje ji, vždyť je to právě mysl, která je podstatou naší osobnosti.“

Podívejte se na video o dobrovolnické činnosti seniorů:

Video  Seniorky čtou pohádky dětem ve školce. „Dává mi to nový impuls,“ říká jedna z nich  - Lukáš Houdek- HateFree
Video se připravuje ...

Pokles mozkové aktivity však není nevyhnutelný. „Je mnoho cvičení, která zpomalují úpadek našeho mentálního zdraví a která můžeme začít provádět už dnes.“ Je však třeba mít na paměti, že ani všechna kognitivní a komunikační cvičení nezaručí, že se dané osobě degenerační choroba vyhne.

Josef124 ( 11. dubna 2023 06:02 )

Tak to je škoda . Jinak bych měl o důvod víc hrát . Hraju skoro každý večer hry přes http­s://ga­mescen­ter.cz/ . Hlavně teda přes zimu, od jara už budeme víc venku ,tak si dám od hraní odpočinek, ale nechce se mi . Hlavně když se mi daří, tak se nemůžu odlepit od monitoru .

Zobrazit celou diskusi