Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

NASA hledá člověka, který ochrání Zemi před UFO. Královsky mu zaplatí

Autor: Mii - 
2. srpna 2017
21:00

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vypsal výběrové řízení na odborníka, který zabrání potenciálním útokům mimozemského života a jeho kontaminaci Země. Pozice se oficiálně jmenuje „důstojník planetární ochrany“ a funguje od roku 1967. Na vybraného kandidáta čeká měsíční plat 187 tisíc dolarů (zhruba 4,1 milionů Kč) plus benefity. Vyplývá to z informací na pracovním portálu americké vlády. 

I když má důstojník planetární ochrany v popisu práce ochranu Země před mimozemšťany, nejčastěji bude řešit opačný problém – ochranu planet před lidmi. Lidské počínání v objevování vesmíru sebou nese spoustu rizik, kdy jedním z největších je riziko kontaminace vesmírných těles bakteriemi a mikroby ze Země.

Většina jich sice v extrémně studeném nebo horkém prostředí zahyne, vzhledem k malému počtu dat a experimentů v této oblasti je lepší tělesa nekontaminovat vůbec.

Ochranu zavazuje smlouva

NASA počítá, že vybraný kandidát bude funkci vykonávat tři roky. V případě, že ji bude vykonávat dobře, je možnost ji prodloužit na pět let. Úřad pozici poprvé vytvořil v roce 1967, kdy USA společně s Velkou Británií a Sovětským svazem podepsalo Kosmickou smlouvu – celým názvem Smlouvu o zásadách činnosti států při výzkumu a využívání kosmického prostoru včetně Měsíce a jiných těles, která upravuje základní právní rámec pro činnosti států ve vesmíru. K letošnímu roku ji ratifikovalo 101 států.

Jak řeší EU setkání s mimozemšťany? Podle Kohlíčka by mohlo skončit katastrofálně
Video  Kohlíček o Evropské unii a mimozemšťanech  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Smlouva podepsané strany zavazuje k co největší snaze o minimální kontaminaci vesmírných těles. Všechny světové vesmírné agentury proto věc řeší, ale NASA je vedle Evropské vesmírné agentury jediným úřadem, který na ochranu vytvořil pozici na plný úvazek. V současné době má v NASA tuto agendu na starost Catharine Conleyová.

Pravidelně objíždí vesmírná centra po celém světě a kontroluje roboty, kteří jsou na vesmírná tělesa posíláni. Důstojník planetární ochrany bude kontrolovat i techniku, která bude vyslána k měsíci Jupiteru Europě. Prezident Donald Trump udělil v březnu společně s Kongresem této misi povolení.

Důstojník kontroluje i vzorky, které mise přivážejí z vesmíru. Nejčastěji přichází na řadu materiál z Marsu – nejen, že ho mají vědci velké množství, ale hlavně kvůli důkazům o pradávné přítomnosti mikrobů na jeho povrchu. Pravděpodobnost, že by kámen z Marsu kontaminoval Zemi, je sice minimální, ale stejně je třeba vzorky prověřit.

Ne každý uspěje

Podobně zodpovědná pozice s podobně vysokým platem vyžaduje odborníka se speciální kvalifikací. Kandidát musí mít za sebou minimálně jeden rok v určité vysoké vládní pozici, plus musí mít pokročilé znalosti planetární ochrany ve všech ohledech.

NASA přesně uvádí, že člověk musí mít „schopnosti zahrnující pokročilé plánování a vedení projektů ve vesmírném národním programu“. Z toho vyplývá, že pokud několik let nepracoval ve vesmírné firmě, pozici nedostane.

Vybraný kandidát musí mít zároveň pokročilé diplomatické schopnosti, protože většina vesmírných projektů je mezinárodního rázu, takže musí být schopný vyjednávání. Zároveň musí vlastnit doktorát z fyziky, matematiky nebo inženýrství.

Zobrazit celou diskusi