Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sebevražedný útok v afghánské mešitě. Na místě je asi 30 mrtvých

Autor: ČTK - 
1. srpna 2017
22:32

Téměř 30 mrtvých a kolem šedesáti raněných si vyžádal sebevražedný útok v šíitské mešitě ve městě Herát na západě Afghánistánu. Zřejmě dva lidé zaútočili uprostřed večerních modliteb, v mešitě byly tři stovky věřících. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní policii.

Většina agentur se shoduje, že dosud v důsledku atentátu zemřelo více než 29 lidí a bylo při něm raněno přes šest desítek osob. Deset raněných je v kritickém stavu a počet obětí se může ještě zvýšit, informovala agentura AP s odkazem na místní nemocnici.

Mluvčí policie dále agentuře Reuters řekl, že útok pravděpodobně vykonaly dvě osoby: jedna z nich provedla sebevražedný útok, druhá házela po lidech ve svatostánku granáty. Agentura AP uvádí, že sice není jisté, zda byli útočníci dva, ale místem otřásly dva výbuchy v rozmezí deseti minut.

Mešita se nachází jen 50 metrů od policejní stanice, ale policisté po první fázi útoku nezakročili, řekl agentuře AP místní poslanec. Desítky lidí v rozhořčení, že policie nezabránila druhé explozi, posléze zaútočily na policejní stanici.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Radikální hnutí Tálibán se od útoku distancovalo.

Letos v červnu zachytily kamery v Kábulu bombový útok, při kterém zemřelo na 150 lidí. 

Video  Atentát v Kábulu: Kamera zachytila moment, při kterém zemřelo 150 lidí.  - Facebook Tolo News
Video se připravuje ...

Herát leží u západní hranice s Íránem a patří k největším afghánským městům. Šíitové jsou v Afghánistánu náboženskou menšinou.

Při posledním útoku na mešitu, k němuž v tomto městě došlo na počátku června, zemřelo sedm osob.

 

Zobrazit celou diskusi