Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vraždil Ahmad A. i kvůli laxnosti německých úřadů? Promeškaly lhůtu na deportaci

Autor: Mii - 
1. srpna 2017
16:24

V případu útočníka z Hamburku, který minulý pátek nožem útočil v supermarketu, opět vypluly na povrch nové skutečnosti. Ahmad A. mohl být už před dvěma lety vrácen zpět do Norska, kde dříve požádal o azyl, ale spolkové úřady tehdy lhůtu pro jeho vrácení o den promeškaly a Norsko jej převzít zpět nechtělo. Informaci přinesl list Spiegel Online.

Když krátce po příchodu Ahmada A. do Německa v březnu 2015 Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) porovnal jeho otisky prstů s mezinárodní databází, zjistil, že muž už dříve požádal o azyl v Norsku. Německo ho tak mohlo do severské země vrátit, protože podle dublinského systému je tato země za vyřízení jeho žádosti odpovědná. 

Žádost o vrácení je však třeba podat do určité doby, kterou BAMF přesně o den promeškal, když ji podal až 14. července. Další řízení o azylu pro Ahmada A. pak vedlo Německo, jehož úřady na konci loňského roku rozhodly o tom, že dnes šestadvacetiletý muž žádnou formu ochrany nedostane a musí spolkovou republiku opustit.

„Zaspání“ úřadu pro uprchlíky, jak o něm hovoří německá média, je zatím zřejmě nejvýraznější chybou německých úřadů v případu Ahmada A. Ty jinak – zdá se – většinou postupovaly tak, jak měly. Po upozornění jednoho ze spolubydlících Palestince prověřila hamburská kontrarozvědka, která s ním také hovořila a zařadila ho na seznam islamistů.

VIDEO: Lidé se vraždícího Palestince snažili zastavit házením židlí

Video  Útočník z Hamburku vraždil v supermarketu. Lidé po něm házeli židle.  - LiveLeak, hudba: hudební banka
Video se připravuje ...

Dosavadní informace hovoří o tom, že se Ahmad A. radikalizoval velmi rychle. Spáchat útok nožem, při němž v pátek jednoho člověka zabil a sedm dalších zranil, se podle německého nejvyššího státního zastupitelství rozhodl až v den činu. Podle státních zástupců chtěl zemřít jako mučedník.

VIDEO: Ahmad vstoupil v Hamburku do supermarketu. Vzal nůž a začal bodat zákazníky

agfor ( 1. srpna 2017 16:40 )

To ještě neměl co do činění s povaleči a buze*ranty na českých úřadech. Také by jich pár tisíc mohl pozabíjet a nikdo by nic nepoznal.

Zobrazit celou diskusi