Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin se mstí USA, EU zuří: Co všechno způsobily nové sankce?

  • Autor: pet,ČTK - 
    31. 7. 2017
    18:50

    Rusko oznámilo odvetu za protiruské kroky USA. Američané mají do konce prázdnin výrazně omezit stav personálu na svém velvyslanectví a třech generálních konzulátech v Rusku. Přinášíme odpovědi na hlavní otázky.

  • 1.Jaká jsou přesně ruská odvetná opatření?

    Prezident Vladimir Putin v nedělním televizním rozhovoru prohlásil, že personální stav zastupitelských úřadů USA v Rusku se musí snížit o 755 diplomatů a technických pracovníků. Ruské ministerstvo zahraničí o tom v pátek informovalo americkou stranu.

     

    Ve zprávě agentury TASS o ministerské nótě se uvádí:


    Ruské ministerstvo zahraničí doporučilo Washingtonu uvést do 1. září počet diplomatických a technických pracovníků, pracujících na americkém velvyslanectví v Moskvě a generálních konzulátech v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku, do přesného souladu s počtem ruských diplomatů a pracovníků technického personálu, kteří se nacházejí v USA. Znamená to, že celkové množství personálu, zaměstnaného v amerických diplomatických a konzulárních zařízeních v Rusku, se snižuje na 455 osob.“

     

    Rusko rovněž s platností od 1. srpna pozastavuje přístup do skladových prostor v ulici Dorožnaja na jihu Moskvy a do rekreačních objektů v areálu Serebrjanyj bor na východním okraji Moskvy, které využívá americké velvyslanectví.

  • 2.Co vyvolalo ruskou odvetu a proč Moskva ohlásila svá opatření právě nyní?

    Koncem prosince loňského roku nařídil tehdejší prezident Barack Obama vyhoštění 35 ruských diplomatů z USA během 72 hodin. Krok zdůvodnil ruským vměšováním do amerických prezidentských voleb a ruskou intervencí na Ukrajině. Bílý dům rovněž zakázal pracovníkům velvyslanectví přístup do rekreačního areálu Elmcroft v letovisku Oyster Bay na severu Long Islandu a do dalšího rekreačního zařízení v Centerville v Marylandu.


    VIDEO: Zeman o Trumpovi a Putinovi: Nabízím jim Lány

     

    Podle Moskvy jsou ruská opatření reakcí na rozhodnutí Kongresu o zavedení nových protiruských sankcí. Po schválení ve Sněmovně reprezentantů minulý týden sankce odhlasoval drtivou většinou hlasů i Senát. Opatření vstoupí v platnost po podpisu prezidenta USA.

    List The New York Times dnes upozornil, že vyhlášení ruské odvety ještě před Trumpovým podpisem je signálem do Washingtonu o tom, že za viníka roztržky Kreml považuje Kongres, nikoli samotného prezidenta.

  • 3.Kolik pracuje osob na amerických diplomatických misích v Rusku?

    Z ruských oficiálních informací vyplývá, že na ambasádě a konzulátech USA v Rusku působí 1210 osob. Americké údaje z roku 2013 uvádějí počet 1279, z toho 934 místních sil. Pracovníků amerických institucí bylo v témže roce 301, status zbylých 44 osob nebyl uveden.

     

    V pátek sdělil anonymní zdroj z amerického velvyslanectví agentuře Reuters, že diplomatická zařízení USA v Rusku zaměstnávají asi 1100 osob, amerických i ruských občanů.

     

    Pokud jde o diplomaty, ministerstvo zahraničí USA odmítá přesný počet uvést, údaj odmítlo novinářům sdělit i ruské ministerstvo zahraničí. Podle agentury AP je zřejmě diplomatů kolem 400, diplomatické pasy mají ale i někteří rodinní příslušníci.

    Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017) Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017) | Reuters

  • 4.Kolik amerických diplomatů musí Rusko opustit?

    Počet není znám, neuvedlo ho zřejmě v diplomatické nótě ani Rusko. Stav zaměstnanců diplomatických misí USA se má podle Putina snížit o 755, jaký má být podíl Rusů a jaký Američanů, Moskva ale podle dostupných informací nespecifikovala.


    Podle listu The New York Times bude většinu postižených tvořit ruský technický personál. Jde hlavně o překladatele, úředníky vízových sekcí, kuchaře a řidiče. Technicky vzato by žádný americký diplomat Rusko opustit nemusel, pokud by se ovšem americká zastupitelská pracoviště dokázala obejít bez ruského personálu.

     

    Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017) Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a americký prezident Donald Trump se setkali na okraj summitu G20 (7. 7. 2017) | Reuters

     

    Ruské diplomatické mise v USA se zaměstnávání Američanů většinou snaží vyhnout.

  • 5.Existuje dohoda stanovící strop diplomatického personálu Ruska a USA?

    Taková dohoda platila po diplomatické roztržce v roce 1986, kdy nesměl počet diplomatů na zastupitelstvích v Rusku a USA překročit 251 osob. Po rozpadu SSSR byl v roce 1992 systém striktních kvót zrušen.

  • 6.Jaký bude dopad snížení personálního stavu amerického velvyslanectví a konzulárních úřadů?

    Podle bývalého velvyslance USA v Rusku Michaela McFaula se výrazně zkomplikuje vydávání amerických víz. "Jsou-li počty omezení personálu skutečné, Rusové budou na vstupní víza do USA čekat týdny, ne-li měsíce," napsal McFaul na Twitteru. The New York Times soudí, že fungování amerického zastupitelského úřadu bude vystaveno velkým organizačním potížím, základní funkce ale postiženy nebudou.

    První jednání obou státníků se odehrálo během summitu zemí G20. První jednání obou státníků se odehrálo během summitu zemí G20. | Reuters

  • 7.Opustí Rusko skutečně 755 amerických diplomatů?

    Americké ministerstvo zahraničí označilo za politováníhodné nedělní oznámení Moskvy, že Rusko bude muset opustit 755 amerických diplomatů. Ministerstvo v prohlášení dodalo, že oficiální odpověď zvažuje a že zatím vyhodnocuje dopad snížení počtu diplomatického personálu.

     

    Krok ohlásil v neděli ruský prezident Vladimir Putin. Jde o odvetu za protiruské sankce ze strany USA.


    Ruské ministerstvo zahraničí už v pátek vyzvalo USA, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika lidí se toto rozhodnutí týká, tehdy neuvedlo. Ministerstvo tím reagovalo na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na pátek i Senát.


    VIDEO: Oliver Stone zpovídá Putina. Jak to má s Trumpem?

    Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
    Video se připravuje ...

     

    Z Washingtonu však zaznělo, že tolik diplomatů USA v Rusku ani nemají. „V Rusku 755 amerických diplomatů nemáme,“ napsal v neděli na Twitteru bývalý velvyslanec USA v Moskvě Michael McFaul.

     

    Agentura rovněž cituje ze zprávy generální inspekce ministerstva zahraničí USA vztahující se k roku 2013, v níž se uvádí, že v uvedeném roce americké diplomatické mise v Rusku, včetně ambasády v Moskvě a konzulátů v Petrohradě, Jekatěrinburku a Vladivostoku, zaměstnávaly 1279 lidí. Z toho bylo 934 „místních“ zaměstnanců a 301 členů "přímo najatého" personálu z 35 amerických vládních úřadů.

     

    Z tohoto výčtu podle Reuters vyplývá, že skutečný počet Američanů, kteří budou muset odejít, bude „daleko menší než 755“.

     

  • 8.Ohrožuje USA sankcemi proti Rusku energetickou bezpečnost Evropské unie?

    Chystané sankce Spojených států proti Rusku, které mohou poškodit zájmy evropských firem, porušují mezinárodní právo a Evropská komise by vůči Washingtonu měla zvážit protiopatření. V Berlíně to dnes řekla německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová.

     

    Prostě a jednoduše: Domníváme se, že je to v rozporu s mezinárodním právem,“ prohlásila Zypriesová o protiruských sankcích, které minulý týden schválily obě komory amerického Kongresu a které nyní čekají na podpis prezidenta Donalda Trumpa.

    První jednání obou státníků se odehraje během summitu státníků zemí G20. První jednání obou státníků se odehraje během summitu státníků zemí G20. | Reuters
     

    Samozřejmě nechceme obchodní válku. Je však důležité, aby se Evropská komise nyní zabývala protiopatřeními,“ dodala Zypriesová podle agentury Reuters.

     

    Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker minulou středu varoval USA, že unie obratem zareaguje na chystané americké sankce proti Rusku, pokud budou ohrožovat energetickou bezpečnost Unie. Proti připravovaným restrikcím se ohradila také Francie a Rakousko.

  • 9.Na co jsou zaměřené americké sankce proti Rusku?

    Nové americké sankce jsou zaměřené na ruskou energetiku, finanční sektor, železniční i námořní dopravu a těžební odvětví. Příslušný zákon dává Trumpovi možnost uvalit sankce na libovolné společnosti, včetně těch evropských, podílející se na budování či provozu plynovodů a ropovodů, které se nacházejí na ruském území nebo směřují z Ruska do dalších zemí.


    Sankce by tak podle serveru Politico mohly kromě jiného zasáhnout i zamýšlený plynovod Nord Stream 2, jenž spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Na projektu se v září 2015 dohodl ruský státní kolos Gazprom s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell.

     

    Americký prezident Donald Trump se chystá zavolat ruskému protějškovi Vladimiru Putinovi Americký prezident Donald Trump se chystá zavolat ruskému protějškovi Vladimiru Putinovi | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diskutujici ( 31. července 2017 19:43 )

To horko te omlouva. Na nektere to zanechava nasledky

Zobrazit celou diskusi