Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump chce zesílit tlak na KLDR. Experti: Raketa doletí až do Los Angeles

Autor: pet, ČTK - 
31. července 2017
09:51

KLDR představuje rostoucí hrozbu pro své okolní země včetně Japonska, ale i USA, shodli se při telefonátu prezident USA Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe. Japonce zneklidnil další raketový útok režimu diktátora Kim Čong-una. Rakety KLDR totiž pravidelně dopadají do Japonského moře. USA prosazují nové sankce proti KLDR (ale i Rusku a Íránu), Trump však prý zvažuje i postih proti Číně. Proč?

KLDR v pátek odpálila další mezikontinentální balistickou raketu, která prý měla vyslat „tvrdé varování“ Američanům. Trumpovi poradci však pracují i na jiných věcech. Snaží se sestavit seznam hospodářských sankcí, které budou mířené proti Číně. Informoval o tom server Politico.

Trump: Bezohledná a nebezpečná zkouška

Podle japonského premiéra Abeho opakované pokusy mezinárodního společenství o mírové řešení na Korejském poloostrově nepřinesly žádné výsledky vzhledem k neustále rostoucí agresi Pchjongjangu.

„Mezinárodní společenství, včetně Ruska a Číny, to musí začít brát vážně a zvýšit svůj tlak (na KLDR),“ řekl dnes Abe. USA a Japonsko podle něj chystají společné kroky, detaily však neupřesnil.

Trump podle prohlášení Bílého domu potvrdil „odhodlaný závazek“ USA bránit Japonsko a Jižní Koreu „s využitím všech prostředků“ před jakýmkoli útokem.

Podle mluvčího japonského kabinetu však Abe s Trumpem neprojednávali možnosti vojenského zásahu proti KLDR ani podmínky, za jakých by podle nich překročil Pchjongjang poslední hranici.

Experti si však myslí, že by severokorejská raketa mohla zasáhnout Los Angeles i další velká města ve Spojených státech. Trump zkoušku už dříve označil za „bezohlednou a nebezpečnou“.

VIDEO: Trump si podal ruku s japonským premiérem Šinzó Abem

Video  Vykloubit rameno a úsměv: Trumpovo potřásání rukou je životu nebezpečné.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Uvalí sankce i na Čínu?

Trumpovi neleží v žaludku jen Severní Korea. V poslední době se nemůže shodnout také s Čínou. Jeho poradci proto vymýšlejí seznam sankcí. Podle serveru Politico s odvoláním na úředníky Bílého domu započalo jednání o víkendu a dnes má pokračovat. Konečné rozhodnutí lze očekávat už tento týden, tvrdí server.

Naléhavost „pádné“ strategie vůči Číně vyvolal páteční test severokorejské mezikontinentální balistické rakety. Trump je přesvědčen, že Čína nedělá dost, aby zastavila snahu KLDR vybudovat jaderný arzenál schopný ohrozit USA. Washington si rovněž veřejně i v soukromí dlouho stěžoval, že Čína se uchyluje k nečestným obchodním praktikám, uvedl americký server.

Někteří jestřábové v poradenské skupině Bílého domu, mezi něž Politico řadí poradce Stephena Millera, hlavního stratéga Steva Bannona a ekonomického poradce Petera Navarra, dlouho prezidenta přesvědčují, aby vůči Číně zaujal tvrdší stanovisko. Trump zvažuje, že zavede cla na dovoz čínské oceli nebo stanoví kvóty na import této produkce, případně že se odhodlá k obojímu. Okruh sankcí ale má být širší, konstatuje Politico.

Na politiku Pekingu si o víkendu Trump postěžoval na Twitteru. „S Čínou jsem velmi nespokojen. Naši bývalí hloupí vůdci jim dovolili vydělat stamiliardy dolarů ročně, ohledně Severní Koreje ale nebylo uděláno NIC, jen se mluví. Nedovolíme, aby to pokračovalo. Čína by tento problém mohla snadno vyřešit!“ napsal prezident.

K větší aktivitě Číny vyzval následně americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Čína společně s Ruskem podle něj nese za rostoucí hrozbu ze strany KLDR „zvláštní zodpovědnost“.

Podle čínského ministra zahraničí Wanga I. však Čína není odpovědná za vznik severokorejského jaderného problému. Řešení jaderné otázky v KLDR vyžaduje společné úsilí všech zemí, dodal šéf čínské diplomacie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezkaterka33333 ( 18. prosince 2017 20:45 )

Hlúpy Trump a kto nesie zodpovednosť za americké zločiny po celom svete, keď Čína a Rusko nesú zodpovednosť za Severnú Koreu. Čínske pôžičky sú mu dobré a on sa Číne vyhráža. Duplovaný hlupák. Aj ruské motory do amerických rakiet sú mu dobré.

asijo ( 31. července 2017 11:27 )

Kim asi neví,že jen ušáci mohou okupovat a ohrožovat celý svět.

Zobrazit celou diskusi