Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Hamburku vraždil Ahmad (26) z Emirátů: Feťák, který se stýkal s islamisty

Autor: všm, vei, ČTK - 
29. července 2017
19:30

Jednoho mrtvého a sedm zraněných si v pátek vyžádal útok nožem v supermarketu v severoněmeckém velkoměstě Hamburku. Pachatele se podařilo zadržet na útěku během půl hodiny. Je jím 26letý muž, který se narodil ve Spojených arabských emirátech, informovala policie. Podle magazínu Der Spiegel měl útočník Ahmad A. kontakty na islámské fundamentalisty. Zároveň byl zřejmě závislý na drogách.

Útočník, kterým byl podle magazínu Spiegel ve Spojených arabských emirátech narozený Ahmad A., žil v poslední době na ubytovně v severohamburské čtvrti Langenhorn.

Mladý muž do Německa přišel jako běženec z Norska v březnu 2015 a v květnu téhož roku požádal o azyl. Před příchodem do spolkové republiky pobýval také ve Švédsku a ve Španělsku. O tom, že azyl nedostane, rozhodly německé úřady na konci loňského roku. Palestinec se proti rozhodnutí neodvolal.

Magazín s odvoláním na bezpečnostní složky také napsal, že Ahmad A., jehož současná státní příslušnost se prověřuje, trpěl psychickými problémy a pravidelně konzumoval drogy.

Policie za činem útočníka z Hamburku vidí i náboženské motivy. Zároveň ale uvedla, že byl skutečně psychicky labilní, a není tedy jasné, co bylo primární příčinou pátečního útoku nožem.

"K motivům pachatele můžeme v tuto chvíli říci, že na jedné straně existuje spojitost s náboženskými motivy - islamistickými. Na druhé straně máme informace o psychické labilitě (útočníka)," uvedl na dnešní tiskové konferenci hamburský radní zodpovědný za vnitřní bezpečnost Andy Grote.

Řekl také, že bezpečnostní činitelé věděli o radikalizaci 26letého muže původem ze Spojených arabských emirátů a o jeho kontaktech s islámskými fundamentalisty. Útok od něj ale neočekávali. Byl veden v databázi zhruba 800 hamburských islamistů, nebyl ale považován za džihádistu.

Kancléřka Merkelová v prohlášení vyjádřila účast obětem útoku a jejich blízkým. Poděkovala také policii a všem, kteří se pachateli postavili. „Násilný čin musí být a bude vyjasněn,“ zdůraznila. Ministr vnitra Thomas de Maiziére vyjádřil přesvědčení, že džihádistická ideologie může být někdy používána pro ospravedlnění činů, které jsou ve skutečnosti vedeny jinými motivy. Ty mohou spočívat třeba v osobnosti pachatele.

Lidé po něm házeli věci   

Podle policie vnikl muž ozbrojený velkým kuchyňským nožem krátce po 15:00 SELČ do nákupního střediska Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburské čtvrti Barmbek. „Ten muž začal okamžitě bodat do zákazníků, zabil přitom jednoho člověka a několik dalších zranil,“ uvedla policejní mluvčí Heike Uhdeová.

Ahmada A., který z obchodu s potravinami následně utekl, pronásledovali lidé. Házeli po něm kameny a židle, až se jim ho podařilo zastavit.

Muže lidé zneškodnili a čekali na příjezd policie: 

Video  Útočník z Hamburku byl na útěku půl hodiny.  - LiveLeak, hudba: hudební banka
Video se připravuje ...

Na jednom z videí, která zobrazují zřejmě pachatele spoutaného na zemi, popisuje dramatickou chvíli svědek Kurosh Samadizadeh: „Byl jsem v autě, když se najednou poblíž mě objevil asi třicetiletý mladý muž. Měl v ruce zakrvácený nůž, byl jsem absolutně v šoku. Za ním se objevilo asi šest nebo sedm mužů, házeli židle, snažili se ho zastavit. Jedna židle ho trefila. Netušil jsem, co se děje. Myslel jsem si, že to je jen jedna z hádek, které se tu odehrávají poměrně často. Později mi řekli, o co šlo, bylo to děsivé.“

Poté muže převzali policisté oblečení v civilu. Podle některých svědků během akce stříleli do vzduchu. Deník Bild zveřejnil fotografii zadrženého muže se zkrvaveným bílým pytlem na hlavě, který sedí v policejním voze. Jeho zbraň policisté zajistili.

Hamburský primátor Olaf Scholz (SPD) uvedl, že Ahmad A. měl povinnost Německo opustit. Deportovat ho ale zatím nebylo možné, protože neměl žádné dokumenty. Scholz také poznamenal, že ho štve, že jde o člověka, který v Německu požadoval ochranu „a pak proti nám zaměřil svou nenávist“.

Podle svědků oslovených televizní stanicí n-tv křičel útočník Alláhu akbar (v arabštině Bůh je veliký). Policie tuto informaci nepotvrdila, uvedla ale, že ji prověřuje.

Jeden mrtvý a řada zraněných

Kromě jednoho mrtvého, kterým je podle dokumentů, jež měl u sebe, padesátiletý Němec, si incident vyžádal také sedm zraněných. Přímo v obchodě zranění utrpěli 50letá žena a čtyři muži ve věku 64, 57, 56 a 19 let. Dalším zraněným je 35letý muž, který pomáhal prchajícího útočníka zadržet. Zranění některých osob jsou podle policie vážná, nikdo ale není v ohrožení života. Lehké zranění utrpěl také samotný útočník.

Policie oblast v okolí obchodu s potravinami po činu uzavřela. Na místě byli těžce ozbrojení policisté a vznášel se nad ním i vrtulník. Navečer většina těžkooděnců z místa činu odjela.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 30. července 2017 11:32 )

V tom s tebou souhlasím. Poldové v celý EU jsou opravdu pro pr*del a zasáhnout můžou jen proti původním obyvatelům. Ale to z nich udělali politici!

pjotri ( 30. července 2017 07:54 )

Smeju se tem kidum, ze to vedeli. Hahaha.. VZDYCKY to vi az ex post, tedy po cinu. Neni to zajimavy? Normalne nikdo nevi NIC - jmena, narodnost, proste NIC a tady nemecti cajti vi VSECHNO, znaji kontakty atd, ale podtrzeno a secteno je to, jako by nevedeli NIC.. K cemu je takova policie? JEN k smichu, a proto se smeju...

sojkam ( 30. července 2017 05:42 )

 Zase chudák muslimský uprchlík s vazbami na islamisty :/

prycsnima ( 29. července 2017 22:17 )

 Makrelu postavit před soud.Kolik lidí bude ještě zavražděno?Makrela zve vrahy bez pasu a bez identity.a s klidem jim dovolí běhat a vraždit po Evropě.A německý tisk z něj na rozkaz hned udělal chudáka feťáka.Nix feťák aber salafista!A basta.Deutsche Lügenpresse!

gabreta ( 29. července 2017 22:04 )

Německým Poldům se nesměj. Musel bys vědět, jaký mají nařízení a co všechno musí přehlížet, aby neměli velkej problém!! Jsou to v podstatě chudáci, předhození svévůli těm přičmoudlým zmetkům!!

Zobrazit celou diskusi