Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bude to bolestivé.“ Rusko zavře diplomatům USA dači a část jich vyhostí

Autor: ČTK - 
28. července 2017
19:11

Američané se chystají zavést nové protiruské sankce, Putinova země si to však jen tak líbit nenechá. Rusko rovněž od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci velvyslanectví USA v Moskvě. U toho však nekončí. Ruské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo USA, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Týkat by se to mohlo až tří stovek lidí.

Rusko se rozhodlo rázně zareagovat an diplomatickém poli na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na dnešek i Senát.

Američanům zavřou Rusové jejich „dači“

Připravované americké sankce, které ještě musí podepsat prezident Donald Trump, Rusko tvrdě kritizuje. List Kommersant již ve čtvrtek napsal, že lze očekávat zavření rekreačních objektů pro pracovníky americké ambasády v Moskvě, jakož i vyhoštění 35 amerických diplomatů z Ruska. Jenže tohle číslo bude patrně mnohem vyšší.

Moskva svůj postup považuje za odpovídající odpověď na obdobné prosincové rozhodnutí bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, na které Rusko tehdy nereagovalo v naději, že je nastupující prezident Trump zruší.

VIDEO: Americký režisér Oliver Stone zpovídá Putina: Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?

Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
Video se připravuje ...

To znamená, že celkový počet zaměstnanců amerických diplomatických a konzulárních úřadů v Ruské federaci musí být snížen na 455 osob," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Až tři stovky vykázaných členů diplomatického sboru

Kolika osob se toto rozhodnutí bude týkat, zatím nebylo oficiálně oznámeno, mělo by jich být až tři stovky. Podle informací Reuters pracuje na všech amerických zastupitelských misích v Rusku asi 1100 lidí. V tomto počtu jsou zahrnuti nejen občané USA, ale také Ruska.

Jen na velvyslanectví USA v Moskvě působí okolo tří set amerických občanů. Z Ruska by tak mělo odejít 200 až 300 příslušníků amerického diplomatického zastoupení. Agentuře Ria Novosti to dnes řekl nejmenovaný zdroj z Moskvy. Ke snížení počtu diplomatického a technického personálu USA v Rusku dnes vyzvalo ruské ministerstvo zahraničí, od 1. září by zde mělo pracovat pouze 455 lidí.

Podle zdroje agentury pracuje v současné době na všech amerických zastupitelských úřadech v Rusku přibližně 600 až 700 osob. Snížení jejich počtu tak bude velmi bolestivé," cituje agentura svého spolupracovníka.

Nové sankce proti Rusku, Íránu a Severní Koreji, které schválily obě komory amerického Kongresu, může Trump vetovat nebo do deseti pracovních dnů podepsat. K přehlasování jeho případného veta je zapotřebí dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, kterou podle všeho stoupenci sankcí mají k dispozici.

Trumpovo stanovisko k sankcím není jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost. Parlamentem odhlasovaný zákon postihuje klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení. 

jonn ( 28. července 2017 20:28 )

uklid ( 28. července 2017 20:22 )

Odpovědi na přijaté sankce mohou být samozřejmě z ruské strany daleko razantnější, než je tato reakce na prosincový krok administrativy USA. Pro ty, kteří netuší, je tu třeba fakt, že obohacený uran pro americké atomové elektrárny proudí z Ruska, stejně tak titan (třeba takový koncern Boingu potřebuje ruský titan až z 1/3 spotřeby) a konečně je tu také možný zákaz působení na ruském trhu firem z USA (samozřejmě nejde jen o nějakou colu nebo hambáče )

jarda304 ( 28. července 2017 20:15 )

Tebe už praštil

Zobrazit celou diskusi