Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tisíce muslimů se nahrnuly ke známé mešitě v Jeruzalémě: Chaos a potyčky

Autor: ČTK, base - 
27. července 2017
22:46

Několik tisíc muslimů se ve čtvrtek nahrnulo k modlitbám v jeruzalémské mešitě Al-Aksá poté, co Izrael zrušil všechna bezpečnostní opatření a vysoce postavení muslimští duchovní vzkázali věřícím, že se mohou opět modlit na Chrámové hoře. Při chaotickém návalu došlo k potyčkám s policií, při nichž podle tiskových agentur utrpělo zranění kolem čtyř desítek Palestinců.

Duchovní svým vzkazem praktikujícím muslimům reagovali na odstranění zábran a dalších částí bezpečnostních opatření od vstupů na posvátný okrsek v Jeruzalémě. 

Umístění bezpečnostních prvků do Starého Města v Jeruzalémě v polovině července kvůli útoku Arabů na izraelské policisty, při kterém zemřeli dva Izraelci, vyvolalo napětí i násilné střety mezi Izraelci a Palestinci. 

Oslavy Alláha v ulicích Jeruzaléma

Palestinská televize v noci na čtvrtek vysílala záběry tisíců Palestinců, kteří slavili odstranění zábran a dalších bezpečnostních prvků od vstupů na posvátné místo v jeruzalémském Starém Městě. Lidé tančili, oslavovali Alláha a odpalovali dělobuchy.

Bezpečnostní prvky měly podle Izraele zamezit vnášení zbraní na posvátné místo. Aby uklidnil vyhrocenou situaci, rozhodl izraelský bezpečnostní kabinet v noci na úterý o odstranění detektorů kovů. Muslimové ale trvali na odstranění všech bezpečnostních prvků. Izrael jejich umístěním podle nich porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci.

Chaos a čtyři desítky zraněných

Podle listu The Times of Jerusalem po detektorech kovů zmizely od vstupů na Chrámovou horu ve čtvrtek také kovové zábrany a konstrukce, která držela nad hlavami příchozích bezpečnostní kamery. Podle agentury AP tak izraelská vláda vyslyšela požadavek muslimů, kteří odmítali na Chrámovou horu kvůli zbývajícím bezpečnostním prvkům dál přicházet a modlili se před vstupy.

K návratu do mešity Al-Aksá, před jejímž vstupem protestní modlení probíhalo, vyzval věřící i šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Nyní však po nahrnutí muslimů před mešitu nastal chaos. Nejméně 37 Palestinců ve čtvrtek utrpělo zranění, když izraelské bezpečnostní síly použily ohlušující granáty ke zvládnutí hrnoucího se davu. Palestinský Červený kříž podle AFP uvedl, že na Chrámové hoře a v jejím okolí bylo zraněno 46 osob.

Problémům však nemusí být konec. Izraelská vláda už dříve oznámila, že hodlá dočasně posílit přítomnost bezpečnostních složek u vstupů na Chrámovou horu a následně nahradit odstraněné detektory kovů „důmyslnou technologií“. Podle izraelských médií by mohlo jít o kamery s vysokým rozlišením, které dokážou odhalit skryté předměty.

Chrámová hora je jedním ze tří posvátných míst islámu, ale je významná i pro židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání tam mohou jednou z bran židé vstupovat, ale mají zakázáno se na hoře modlit. Radikální kruhy se snaží prosadit změnu tohoto opatření a umožnit židům modlitbu na místě někdejšího chrámu. Izraelská vláda to ale odmítá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hnnn ( 28. července 2017 14:30 )

No a "dobrolidi" typu Drahoše,Horáčka,Halíka,Šabatové.... by sem nejradši přitáhli muslimský migranty i s tím jejich středověkem!Ti o nějakou integraci a nedej bože(Aláhu!) snad práci a respektování naší kultury samozřejmě v žádném případě nestojí!Ale bordel budou dělat o to větší protože na západě v EU si to přece dovolit můžou!A i když tam nalezli nelegálně tak dostávají byty a štědré sociální dávky!A když to samé můžeme dávat většině našich cikánů tak proč ne jim? !Ty bílej,pracující domorodče to všechno zaplať,drž hubu a když přes ní někde na ulici od těchto "potřebných" dostaneš,nebo ti znásilní někoho z rodiny tak se s tím smiř,neprotestuj a laskavě pochop,že oni jsou ve stresu!Jinak půjdeš na školení,kde ti Šabatová s Kocábem vysvětlí,že jsi xenofobní nácek a rasista a že patříme do EU,kde už se za remcání rovnou vyhazuje z práce!A zkus mít jiný názor-jsme přece demokraté!!!Ale nezoufej,možnosti tu jsou!Založ si nějakou neziskovku - třeba na Obranu práv úchylů a máš vystaráno!!!

iFender ( 28. července 2017 07:45 )

сволочь svoloch'

prycsnima ( 28. července 2017 05:29 )

 Primitivní národy.

DBBS ( 27. července 2017 23:54 )

několik tisíc nábojů a byl by klid

Zobrazit celou diskusi