Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin o nových sankcích USA: „Hrubost vůči naší zemi nelze trpět donekonečna“

Autor: ČTK, base - 
27. července 2017
20:04

Rusko reaguje na akce USA zdrženlivě, ale v určité chvíli už nebude možné hrubé jednání dále trpět a bude nutné odpovědět. Na dotaz ohledně možné reakce Moskvy na další americké sankce to ve čtvrtek řekl ruský prezident Vladimir Putin, který je na návštěvě ve Finsku.

Vladimir Putin je zatím v otázce nových amerických sankcí poměrně zdrženlivý. Ale upozorňuje na to, že i tento postoj má své meze.

Rozhodnutí, jaká bude reakce na tyto sankce, bude podle šéfa ruského státu záviset na definitivním textu příslušného amerického zákona. „Ještě jsme neviděli konečnou verzi, proto také na to nemáme konečný názor. Kdy odpověď bude, jaká bude – to bude záviset na tom, v jaké podobě nakonec uvidíme tento zákon, který nyní posuzuje Senát,“ uvedl Putin.

Trump bude chtít sankce ještě přísnější?

Příslušný návrh zákona o nových sankcích vůči Rusku, Íránu a Severní Koreji schválila téměř jednomyslně Sněmovna reprezentantů v úterý. V Senátu je ale osud tohoto normativního aktu nejistý. Výhrady k němu má podle médií i prezident Donald Trump, který se ještě nerozhodl, zda ho bude vetovat.

Trump přitom může Kongresem připravované sankce proti Rusku podepsat v nynější podobě, nebo je vetuje, aby tak dosáhl jejich ještě většího zpřísnění, uvedl v rozhovoru s televizí CNN ředitel komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci.

„Sankce může podepsat přesně v té podobě, jak jsou, nebo je může vetovat a vyjednat ještě přísnější dohodu proti Rusku,“ uvedl Scaramucci.

EU proti novým sankcím

Sankce chystané Kongresem se ale nelíbí EU, která kritizuje fakt, že američtí zákonodárci v této věci nespolupracují s Evropou. Brusel se rovněž obává, že americká odvetná opatření ohrozí energetické zájmy EU.

Nová odvetná opatření by však zkomplikovala snahu o urovnání napětí v americko-ruských vztazích, navíc sankce schválené Kongresem může v budoucnu odvolat jen Kongres, což u sankcí uvalovaných vládou neplatí.

Provokujete nás dlouhodobě, stěžuje si Putin

Putin nyní poukázal na to, že Rusko je již delší dobu nejrůznějším způsobem provokováno. Zejména vypovídáním ruských diplomatů z USA, odnímáním diplomatického majetku či zaváděním nezákonných sankcí.

„Jak víte, chováme se velmi zdrženlivě, trpělivě, ale v určité chvíli budeme muset odpovědět, nelze donekonečna trpět určitou hrubost vůči naší zemi,“ uvedl Putin na tiskové konferenci uspořádané po jeho schůzce s finským prezidentem Saulim Niinistöem.

Ruský prezident při této příležitosti podle agentury Reuters rovněž řekl, že Rusko je připraveno spolupracovat s neutrálními zeměmi, s nimiž sousedí v Baltském moři, jako je například Finsko, které není členem NATO.

Putin rovněž ujišťoval, že nynější společné námořní vojenské cvičení Ruska a Číny v Baltském moři nikoho neohrožuje. Podle jeho slov vojenská spolupráce Moskvy a Pekingu představuje „prvek stability ve světě“.

Zmíněné cvičení začalo v úterý, kdy z ruské námořní základny nedaleko polských hranic vypluly ruské a čínské vojenské lodě. Součástí manévrů je procvičování střelby na cíle ve vzduchu a na moři.

VIDEO: Americký režisér Oliver Stone v rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
Video se připravuje ...

tgbg ( 28. července 2017 08:33 )

Putlere, Putlere. Ruská hrubost, vraždění, napadání okolních států Ruskem, podpora teroristů po celém světě Ruskem, zakládání válečných konfliktů Ruskem. To lze strpět?

gabreta ( 27. července 2017 20:54 )

Amíci uvalujou sankce jen na zboží, které nepotřebujou. To co potřebujou, dováží z Ruska jen to fičí!! Akorát EU vyhlašuje sankce na zboží, které nikde jinde neprodá a tím likviduje vlastní firmy!!

moiaza ( 27. července 2017 20:36 )

Rusko má štěstí, že existuje Putin. Konečně pořádný chlap a ne nějaká kapitalistická podržtaška.

Zobrazit celou diskusi