Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Marii znemožnili doktoři sex. Je důležitý i po padesátce, rozhodl soud

Autor: mah, ČTK - 
27. července 2017
22:59

Podle Evropského soudu pro lidská práva je sex důležitý i po padesátce. Za neobvyklým rozhodnutím stojí případ Portugalky Marii Moraisové. Ta přišla v roce 1995 ve svých 50 letech o možnost sexuálních radovánek kvůli nepovedenému chirurgickému zákroku. U soudů ve své zemi žena nenašla zastání, byla podle nich „ve věku, kdy sex není tak důležitý jako dříve“. Štrasburský soudní dvůr takové posouzení tento týden odmítl.

Maria Moraisová musela být před dvaceti lety operována kvůli pohlavnímu onemocnění – zánětu Bartholiniho žlázy. Doktoři v centrální lisabonské nemocnici však při zákroku poškodili jeden z nervů a ženě po něm zůstaly těžké bolesti a deprese, nemohla mít pohlavní styk a chodila jen s obtížemi.

V roce 2013 jí soud přiznal odškodné 96 tisíc eur (2,5 milionu korun), odvolací soud však o rok později tuto částku snížil o třetinu.

Panel soudců složený ze dvou mužů a jedné ženy, jimž bylo všem přes 50 let, to odůvodnil tím, že sex už pro Mariu není tak důležitý. Rozhodnutí vyvolalo v Portugalsku pobouřené ohlasy, jedna poslankyně jej tehdy označila za „právnictví Tálibánu“.

Ve Štrasburku se řešila sexuální diskriminace

Moraisová se poté obrátila na Evropský soud pro lidská práva (ECHR), a ten poměrem pěti hlasů ku dvěma rozhodl v její prospěch. Portugalští soudci se podle něj dopustili sexuální diskriminace a předpojatosti, když například uvedli, že Moraisová „už se nejspíš musí starat pouze o svého manžela“.

„V tomto případě nejde ani tak o věk nebo sex jako takový, nýbrž o předpoklad, že sexualita pro 50letou ženu a matku dvou dětí není tak důležitá jako pro někoho mladšího,“ říká rozsudek, který ECHR zveřejnil toto úterý.

„Tento předpoklad odráží tradiční pojetí ženské sexuality, které spatřuje pouze souvislost s rozením dětí a ignoruje její fyzické a psychologické napojení na seberealizaci žen jako lidských bytostí,“ uvádí dále ECHR.

Uznání křivdy, raduje se právník postižené ženy

Štrasburský soud nařídil Portugalsku vyplatit nyní 72leté Moraisové 3250 eur (85 tisíc korun) odškodného a dalších 2460 eur (64 tisíc korun) za soudní výlohy.

Uvažování portugalských soudců podle něj svědčí o „předsudcích panujících v portugalském soudnictví“. Když šlo o muže, ve dvou obdobných případech z let 2008 a 2014 hovořil portugalský nejvyšší soud o „ohromném“ či „silném mentálním šoku“ bez ohledu na věk postižených nebo počet jejich dětí.

Právník Moraisové Vítor Ribeiro verdikt ECHR uvítal. „Je to mezinárodní uznání jedné osobní křivdy,“ řekl deníku The New York Times. „Ona je velmi fyzicky oslabenou ženou a má pocit, že nespravedlnost, kterou utrpěla v Portugalsku, byla zmírněna,“ řekl Ribeiro.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lunatic ( 27. července 2017 23:49 )

Když už jsou ti soudci tak moudří ,no tak i mohli jasně stanovit,kde si mají ty ženy po padesátce své sexuální partnery hledat ?! Je však i dost možné,že jim budou nějakou směrnicí EU přidělováni muži mezi 70 a smrtí ...

Zobrazit celou diskusi