Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump se raduje: Debatu o zrušení Obamovy zdravotní reformy těsně schválil Senát

Autor: simao, ČTK - 
25. července 2017
21:57

Senát USA v úterý nejtěsnějším poměrem hlasů schválil zahájení debaty o zrušení tzv. Obamacare, tedy systému zdravotního pojištění, který zavedl předchozí americký prezident Barack Obama. Dnešní hlasování znamená vítězství pro nynějšího prezidenta Donalda Trumpa, který senátory vyzval, aby se vyslovili pro zahájení klíčové debaty.

Z 52 republikánů v Senátu se jich dnes pro zahájení debaty vyslovilo 50. Rozhodující jednapadesátý hlas pak dodal viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce nevoleným předsedou Senátu.

Obamacare mučí Američany, míní Trump

Původní plán zrušení Obamacare a okamžité přijetí náhradní reformy zdravotního pojištění padl, když se republikáni minulý týden nedopočítali 50 senátorských hlasů, potřebných ve stočlenné horní komoře k přehlasování odporu demokratů.

Když záměr zrušit a nahradit Obamovu reformu nevyšel, rozhodlo se vedení republikánů s podporou Donalda Trumpa odhlasovat alespoň konec Obamacare s tím, že náhrada bude dojednána během příštích dvou let.

Zrušení Obamacare slíbil Trump ve volební kampani. Ve svých tweetech proto nyní uváděl, že Obamova reforma Američany mučí a že on je připravený případné republikánské změny v pojištění podepsat. Obamacare označuje též za katastrofu, která dle něj „selhává na všech frontách“.

Dnešní hlasování přitom otvírá cestu k možnému zrušení zásadních prvků Obamovy reformy, kterou její obhájci chválí za to, že umožnila milionům dosud nepojištěných Američanů zřídit si zdravotní pojištění. Kritici zase tvrdí, že Obamacare vedl ke zdražení pojistek. Prezident dnes hlasování Senátu označil za „velký krok“.

Nemocný McCain hlasoval i přes léčbu nádoru

Proti zrušení Obamacare se dnes vyslovily dvě republikánské senátorky: Lisa Murkowská z Aljašky a Susan Collinsová ze státu Maine. Stejně hlasovali také všichni demokraté.

Trumpa dnes podpořil i senátor John McCain, který se hlasování zúčastnil přesto, že se léčí se zhoubným nádorem mozku. Při příchodu do Senátu dnes sklidil všeobecný aplaus.

Účast vlivného republikánského senátora označovala americká média za symbolickou. Vážně nemocný McCain dle nich měl odevzdat klíčový hlas pro osud reformy Obamacare. „Je tak úžasné, že se John McCain vrací, aby mohl hlasovat. Statečný – americký hrdina! Díky Johne,“ napsal před hlasování na Twitteru prezident Trump.

Osmdesátiletého McCaina, který zastupuje Arizonu a který osobně s reformou Baracka Obamy nesouhlasí, porazil Obama v roce 2008 v prezidentských volbách. V loňské kampani za své znovuzvolení senátorem, kterým je již pošesté, učinil ze zrušení Obamacare ústřední téma.

„Není pochyb o tom, že Kongres musí nahradit Obamacare, která postihla Arizoňany jedním z největších zdražení pojistek v rámci USA,“ řekl tento měsíc McCain. Dodal, že podporuje dostupnou a kvalitní zdravotní péči a kritizoval fakt, že senátní návrh republikánské verze reformy v Arizoně dostatečně nepokrývá financování péče pro sociálně slabé v rámci programu Medicaid.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarecka69 ( 26. července 2017 21:36 )

Ty rodokmene, cesky se to rekne "bav se s volem o sobote, kdyz jde v patek na porazku"

jarecka69 ( 26. července 2017 15:52 )

Ale opravdu nevis o cem to zase meles. Tady je rec o OBAMACARE a ty ani netusis co to byl za podvod na normalne pracujici lidi a byl dobry jenom pro nemakacenka. Pul roku v americe? No... to jsi sezrala moudrost sveta Tak radeji jsem uz priste nelez a sed na riti doma ty TRUBKO , protoze jsi prikladem tuposti. A v cesku zadarmo?? Dovol abych se zasmala V tom skorumpovanem state neni nic za darmo a pokud cekas zadarmo v poradniku, tak se stejne nedockas.

jarecka69 ( 26. července 2017 05:25 )

Nikdo nevite o cem melete, protoze tady nezijete !! Je to to nejlepsi co mohl udelat pro normalne pracujici lidi a ne tu luzu, co netusi co to je chodit do prace

Deneček ( 26. července 2017 03:42 )

Teď ho ještě poslat do Haagu,za zločiny,které nechal spáchat.

Zobrazit celou diskusi