Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Volkswagen prý pomáhal týrat zaměstnance. Nechal je údajně mučit i na pracovišti

Autor: ČTK - 
25. července 2017
07:25

Důkazy, že firma Volkswagen spolupracovala s brazilskou vojenskou diktaturou, vedla černé listiny vlastních zaměstnanců s uvedením jejich politické orientace a umožňovala jejich zatýkání a mučení na pracovišti, se množí. Vyplývá to ze zpráv některých německých médií. Není ovšem jasné, zda automobilka bude ochotna vyplatit odškodnění. Žalobu na dceřinou firmu Volkswagen do Brasil kvůli údajné kolaboraci podaly oběti na podzim 2015. Koncern slíbil úplné prošetření událostí.

V žalobě se uvádí, že firma vedla černé listiny zaměstnanců a předávala informace o jejich údajné podvratné činnosti brazilským úřadům. Podle agentury DPA bylo jen v létě 1972 nejméně šest zaměstnanců VW na pracovišti zatčeno. Někteří údajně byli v továrně i mučeni. Postižení vyčítají automobilovému koncernu, že si tak chtěl zajistit klid na práci.

Podle webových stránek německé televize ARD byli zatčení členy opoziční skupiny, která v továrně rozdávala letáky na podporu komunistické strany a organizovala odbory. Stejný pramen uvádí, že firma vytvořila ještě před začátkem diktatury zvláštní oddělení, z něhož se stala jakási podniková tajná policie.

Tato firemní ochranka, kterou od počátku vedli bývalí důstojníci brazilské armády, špehovala zaměstnance, dokumentovala jejich politické přesvědčení a zprávy o něm předávala místní politické policii. „Podniková ochranka se chovala, jako by byla prodlouženou rukou politické policie uvnitř Volkswagenu,“ řekl deníku Süddeutsche Zeitung jeden z vyšetřovatelů v Sao Paulu.

Brazilská vyšetřovací komise již dříve objevila známky toho, že desítky podniků, včetně Volkswagenu a dalších zahraničních automobilek, pomáhaly v 80. letech brazilské armádě identifikovat odborové aktivisty, kteří by mohli podněcovat zaměstnanecké nepokoje.

Automobilka Volkswagen v Brazílii působí od roku 1953 a zaměstnává zde na 20 000 lidí. V zemi vládla v letech 1964 až 1985 vojenská junta. Během této doby přišly stovky lidí o život a tisíce se staly obětí mučení.

VIDEO: Automobilka také řešila problémy s falešnými emisemi. odškodnit musela tisíce zákazníků. Čechů se však odškodnění netýká

Video  Za falešné emise Volkswagenu odškodnění pro Evropany? „Nemáme na ně páky,“ zuří Jourová.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Koncern podle DPA zvažuje kolektivní odškodnění a oficiální omluvu. V listopadu loňského roku pověřil také nezávislého historika Christophera Koppera z Univerzity v Bielefeldu, aby jeho brazilské aktivity prozkoumal. Rešerše mají být uzavřeny do konce letošního roku a společnost slibuje, že je zveřejní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi