Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Atentátník se odpálil v autě v Kábulu. Nejméně 35 mrtvých

Autor: ČTK, val - 
24. července 2017
06:49

Nejméně 35 mrtvých si dnes ráno v Kábulu vyžádal útok sebevražedného atentátníka. S odkazem na představitele afghánské vlády o tom informovala agentura Reuters. Dalších více než 40 lidí bylo při incidentu zraněno. Automobil napěchovaný trhavinami podle afghánského ministerstva vnitra narazil do autobusu převážejícího zaměstnance ministerstva důlního průmyslu. Exploze otřásla převážně šíitskou západní částí metropole. K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Taliban.

Čtvrť, v níž byl atentát spáchán, obývají převážně šíitští Hazárové. Podle agentury AP tam žijí i někteří prominentní politici, například hazárský vůdce a člen parlamentu Muhammad Muhakík. Terčem atentátu byla podle některých zdrojů právě Muhakíkova rezidence, podle jiných autobus s ministerskými úředníky.

„Vůz explodoval před prvním kontrolním stanovištěm u rezidence pana Muhakíka,“ řekl agentuře AFP mluvčí tohoto politika. Mezi mrtvými jsou podle něj členové ostrahy i civilisté.

Mluvčí ministerstva vnitra i někteří svědkové ale tvrdí, že cílem byl mikrobus se zaměstnanci ministerstva důlního průmyslu. Oblast nedaleko Muhakíkova domu policie uzavřela.

VIDEO: Kábul zažil před nedávnem jiný útok, tentokrát útočník střílel v nemocnici

Krátce po incidentu se k útoku prostřednictvím twitteru přihlásilo islamistické hnutí Taliban, přičemž uvedlo, že exploze zabila 37 zaměstnanců afghánských zpravodajských služeb. Podle agentury Reuters však Taliban často tvrdí, že jeho útoky zabily více vládních zaměstnanců, než tomu je ve skutečnosti.

První fotografie z místa zachycují ulici zahalenou kouřovým mrakem, ohořelé stromy, několik menších požárů a silně poničené domy a obchody. Afghánské ministerstvo vnitra uvedlo, že výbuch zničil tři civilní vozy a 15 obchodů.

Západní část afghánské metropole byla přitom už v minulosti dějištěm několika útoků včetně sebevražedného atentátu, při kterém v červnu přišel o život významný šíitský duchovní.

Stovky mrtvých za půl roku

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými útoky hnutí Taliban a s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát (IS).

Během první poloviny tohoto roku zahynulo při násilnostech v Afghánistánu už 1662 civilistů. Nejméně pětina všech letošních civilních obětí připadá na Kábul. Na konci května tam při mohutném bombovém atentátu spáchaném s pomocí nákladního automobilu zahynulo nejméně 150 lidí.

Dnešní útok je už desátým velkým atentátem v Kábulu od počátku roku, uvedla agentura DPA. Hazárská komunita si v těchto dnech připomíná první výročí atentátu proti několikatisícové demonstraci svých příslušníků v Kábulu, kde loni 23. července zahynulo 84 lidí a dalších 300 bylo zraněno. Šlo také zároveň o první atentát v Kábulu, k němuž se přihlásil takzvaný Islámský stát.

tgbg ( 24. července 2017 18:33 )

dokud tam budou zločinecká ruská vojska nebude klid již letos tam přišlo okupovat tuto zem dalších 8 tisíc válečných zločinců z RUSKA

Zobrazit celou diskusi