Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školačku Lindu (16) našli mezi hrdlořezy ISIS: Nejspíš ji čeká soud

22. července 2017
18:59

V severoiráckém městě Mosulu osvobozeném z rukou radikálů z organizace Islámský stát (IS) našly vládní jednotky čtyři ženy z Německa. Informoval o tom dnes server Spiegel Online. Státní zastupitelství v Drážďanech po několika dnech spekulací potvrdilo, že ve městě iráčtí vojáci zadrželi 16letou Lindu W. ze saského městečka Pulsnitz, které leží asi 35 kilometrů severozápadně od severočeského Šluknova.

Tento týden irácká armáda informovala, že její vojáci po dobytí Mosulu v podzemním tunelovém systému objevili zhruba dvacet žen, které v uplynulých letech dorazily ze zahraničí do Iráku, aby se připojily k mužům bojujícím za IS. Německá média tehdy informovala, že by mezi nimi mohla být i 16letá Linda W. ze Saska.

Dnes drážďanská prokuratura potvrdila, že vojáci v Mosulu skutečně našli 16letou dívku, není prý ale jasné, zda patřila do skupiny dvou desítek žen zadržených v tunelovém systému pod Mosulem. V současnosti dívce pomáhá německé velvyslanectví v Bagdádu, uvedlo státní zastupitelství.

Podle serveru Spiegel Online jsou nyní ve vězení v irácké metropoli dokonce čtyři německé občanky, které se staly členkami radikální sunnitské organizace IS. Šestnáctiletá Linda je podle něj jednou z nich. Jedna ze zadržených Němek má údajně marocké kořeny, další alžírské a třetí pochází z Čečenska, má ale německý pas. V rámci možností se prý všem ženám daří dobře.

Šestnáctiletá školačka z obce Pulsnitz nedaleko Budyšína (Bautzen) zmizela v létě loňského roku krátce poté, co nečekaně konvertovala k islámu. Podle německých médií se radikalizovala na internetu pod vlivem členů IS a následně odjela přes Turecko do Sýrie, kde se stala manželkou jednoho ze sunnitských radikálů.

Mezi dvacítkou dalších žen zadržených v podzemním systému v Mosulu jsou údajně občanky Ruska, Turecka, Francie, Belgie či Kanady. Pracovaly údajně pro policii samozvaného Islámského státu. V Iráku jim za členství v teroristické organizaci hrozí až trest smrti. Podle agentury AP je možné, že irácké úřady před soud postaví i 16letou Lindu W. z Německa.

V uplynulých letech do oblastí bojů v Sýrii a Iráku z Německa odešlo kolem 930 islamistů. Zhruba pětinu tvořily podle německé kontrarozvědky ženy, asi pět procent nezletilí. Podle odhadů německých úřadů je kolem 145 lidí, kteří Německo opustili, aby se připojili k IS, už po smrti.

Video: Emotivní rozhovor s matkou Čecha, který se chtěl dát k ISIS

prycsnima ( 23. července 2017 01:31 )

 Okamžitě popravit.Svi nì moslemáckou.

Nezadat ( 23. července 2017 00:21 )

Jakej soud?Granát do kači aby už neporodila další prase.

oliiiii3 ( 22. července 2017 20:03 )

Po roce vypadá jak Marfůška. Asi se tam má moc dobře.

Zobrazit celou diskusi