Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tajemný tvor zaplavil pobřeží Kalifornie. Jsou jich tisíce a znemožňují rybolov

Autor: pet - 
21. července 2017
12:55

Obyvatelé Kalifornie nebyli v červencových vedrech jediní, kdo zaplavil pláž podél severního pobřeží. Oceán v Monterey Bay v průběhu posledního měsíce vyplavil tvory, kteří místním rybářům ztěžují práci. Informoval o tom na svém webu deník NBC Bay Area.

Jde o ohnivky, jinak také „mořské okurky“. Podle společnosti National Geographic je pro ně charakteristický okrasný tvar, průhledné tělo a naprostá asexualita.

Normálně se vyskytují v tropických vodách, ale od roku 2015 se ohnivky začaly vyskytovat ve větším množství podél severního kalifornského proudu, který se podle podle Národní správy oceánů a atmosféry (NOAA) vztahuje k Oregonu a Washingtonu.

Vědci z Northwest Fisheries Science Center v oblasti rybolovu spolupracují s univerzitami v Oregonu, aby prozkoumali, proč se prvotně objevil tento druh i na pobřeží. Podle agentury Reuters se některé ohnivky, které mohou zářit ve tmě, objevily i severně od Aljašky.

Biolog Rick Brodeur spolu s expertkou na námořní biologii doktorkou Lisou-Ann Gershwinovou mají za to, že jejich zvýšený výskyt souvisí s rostoucí teplotou vody. „Je třeba provést další studie, abychom zjistili, zda existuje určitá vazba mezi změnou klimatu a výskytem sumýšů,“ řekla vědkyně deníku Guardian.

VIDEO: Záhadný obrovský tvor plavající v moři

Video  Záhadný obrovský tvor plavající v moři  - Youtube.com, hudba: Kevin MacLeod
Video se připravuje ...

Velké dopady na rybolov

Společnost National Geographic uvedla, že jedna výzkumná síť v pěti minutách vytáhla asi 60 tisíc ohnivek. Posádka aljašských rybářů musela výlov ukončit poté, co nebyla schopna odstranit všechny mořské okurky z háků.

Podle agentury NOAA jsou přirozenými dravci těchto živočichů delfíni, velryby nebo ryby s páteří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abaron ( 21. července 2017 15:12 )

Podle agentury NOAA jsou přirozenými dravci těchto živočichů delfíni, velryby nebo ryby s páteří. ... takže máme novú šialenosť z mořských okurek ... keď sa vyplavia na pláž len tak lážo plážo a na to soudruzi z nato neprišli

Zobrazit celou diskusi