Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Čech našel při potápění na Džerbě poklad! Dostal za to další dovolenou

Čech našel na Džerbě vzácnou kadidelnici.
Čech našel na Džerbě vzácnou kadidelnici.  (Autor: Kapitalis.com)
Autor: ljš - 
20. července 2017
20:18

Užíval si krásy podmořského světa a najednou narazil na obrovskou vzácnost! Český turista našel při potápění v asi třímetrové hloubce na tuniském ostrově Džerba dobře zachovalou kadidelnici z období punských válek.

Čech, kterého tuniský server Kapitalis.com uvádí pod jménem Radek Šír, kadidelnici pocházející přibližně z třetího století př. n. l. našel 9. července, když se potápěl asi 90 metrů od břehu. V přibližně třímetrové hloubce si všiml zvláštního předmětu v písku.

O nálezu okamžitě informoval vedení hotelu, které na místo povolalo námořní gardu, s jejíž pomocí byl předmět vyzvednut. Archeolog Sami Ben Tahar pak potvrdil pravost předmětu a zařadil ho do období punských válek.

Kadidelnice je podle odborníků v dobrém stavu a zdobí ji hlava řecké bohyně plodnosti a sklizně Demetér. Zřejmě pochází ze Sicilie, odkud se dostala ke Kartágincům, kteří v punských válkách bojovali s Římany.

Na základě objevu českého turisty bude v místě zřejmě proveden rozsáhlejší průzkum. Nálezce byl za to náležitě odměněn. Hotelový management mu jako projev uznání nabídl další dovolenou.

Zobrazit celou diskusi