Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Další krůček k diktatuře v Polsku? Vláda si chce podmanit soudy

Autor: ČTK, pk - 
20. července 2017
19:31

Dolní komora polského parlamentu, Sejm, dnes schválila kontroverzní zákon o reorganizaci nejvyššího soudu, přestože se jeho návrh stal předmětem široké mezinárodní kritiky, a to i ze strany Evropské komise. Justiční reforma podle jejích odpůrců v Polsku ruší dělbu moci. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek věří, že si Polsko i přes současné spory ohledně justiční reformy zachová nejdůležitější demkratické hodnoty. 

Podle listu Gazeta Wyborcza pro přijetí zákona hlasovalo ve 460členném Sejmu 235 poslanců. Proti spornému normativnímu aktu se postavilo 192 zákonodárců, zatímco 23 se hlasování zdrželo. Zákon musí nyní ještě schválit horní komora, Senát, v němž má ale vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) rovněž většinu.

Zbrzdit přijetí sporné reformy může ještě prezident Andrzej Duda. Šéf státu, který vyšel rovněž z PiS, v úterý překvapivě pohrozil, že bude zákon vetovat, pokud se kontroverzní soudní reforma nezmění a nebude přijata jím navržená změna zákona o soudní radě.

Členové rady by 30 dnů po vstoupení novely o soudcovské radě v platnost měli z tohoto orgánu odejít. Jejich nástupce mají zákonodárci po zásahu Dudy schvalovat šedesátiprocentní většinou hlasů, kterou PiS nedisponuje. Tím by se údajně zamýšlená kontrola vlády nad jmenováním rady měla oslabit. Kritici však tvrdí, že vliv vládnoucí strany bude stále příliš velký.

PiS chce také poslat do penze soudce nejvyššího soudu. Podle agentury DPA příslušná parlamentní komise v noci na dnešek přece jen přistoupila na určité změny zákona, byť prakticky všechny návrhy úprav ze strany opozice smetla ze stolu. O tom, kdo z členů nejvyššího soudu zůstane, má místo původně navrhovaného ministra spravedlnosti rozhodovat prezident. Vzhledem k politickému pozadí Dudy jde ale podle kritiků o změnu kosmetickou.

Polsko neuposlechlo varování Evropské komise

Vládní většina zákon prosadila přes středeční ostré varování EK. Její první místopředseda Frans Timmermans řekl, že poslední návrh změn soudního systému v Polsku výrazným způsobem zvyšuje ohrožení vlády práva v zemi. V této souvislosti upozornil, že se přiblížila chvíle, kdy komise navrhne členským zemím EU, aby rozhodly, že v Polsku jsou závažně a trvale porušovány hodnoty, na nichž je Unie založena. Tím by se poprvé v historii otevřela cesta k možnosti potrestat členskou zemi EU odebráním některých hlasovacích práv.

Vláda svůj postup hájí tím, že nové zákony slouží občanům. Polská justice podle ní nebyla od pádu komunistického režimu v roce 1989 reformována a obviňuje ji ze zkorumpovanosti. Tvrdí přitom, že cílem není soudní systém si podřídit. Poukazuje také na to, že i v jiných členských zemích EU, jako v Německu nebo ve Španělsku, mají ministerstvo spravedlnosti nebo vláda vliv na jmenování soudců.

Opozice ale argumenty PiS odmítá. I sami občané podle ní dávají najevo starost o demokracii v Polsku a již řadu dnů demonstrují před sídlem Sejmu a před prezidentským palácem.

K situaci v Polsku se vyjádřil Zaorálek 

Zaorálek je přesvědčen, že Polsko nynější konflikt s Evropskou komisí kvůli sporné justiční reformě urovná. „Doufám, že Polsko tuto diskusi vyřeší a zachová nejdůležitější demokratické hodnoty,“ prohlásil ve čtvrtek šéf Černínského paláce.

Přes často kritizované údajně autokratické tendence v Polsku a Maďarsku Zaorálek trvá ministr na společném vystupování s těmito státy v rámci V4. „Cítím svou povinnost udržet komunikační kanály otevřené,“ prohlásil. Dodal, že V4 byla myšlenkou Václava Havla s cílem „ukázat, že v regionu můžeme spolupracovat, nedokážu si představit, že tuto myšlenku opustíme“, dodal Zaorálek.

Zároveň se český ministr zahraničí vyslovil proti jakékoli fragmentaci a polarizaci uvnitř Evropské unie. „Vytvářet v EU různé póly je nebezpečné,“ varoval Zaorálek. Varoval, že skupina nesmí být používána jako „nástroj proti Evropě“. Jedinou možnou úlohou je podle něj podílet se na evropském projektu. „Česko nikdy nepřipustí, aby se stalo nástrojem proti EU,“ zdůraznil.


VIDEO: Protesty v Polsku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 21. července 2017 16:15 )

Dělají dobře a i u nás by měli pozavírat 80% zkorumpovaných soudců.

santikxauz ( 20. července 2017 16:30 )

To je dobře co dělají,aspoň neřídí soudy mafie,tak jako u nás.Evropská komise ať raději mlčí vykládat něco o diktatuře,ani za komunistů nebyla tak velká,jako nyní pod EU.

Zobrazit celou diskusi