Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Dej rakovině co proto.“ Vlivný senátor McCain má velmi zhoubný nádor mozku

Autor: ČTK - 
20. července 2017
07:01

Vlivný senátor Spojených států John McCain má mimořádně zhoubný nádor mozku, takzvaný glioblastom. V prohlášení se souhlasem arizonského senátora to ve čtvrtek na ránem sdělila podle agentury AP klinika Mayo, kde se McCain podrobil odstranění krevní sraženiny nad levým okem.

„Senátor a jeho rodina spolu s pečovatelským týmem kliniky Mayo zvažují další léčebné možnosti. Součástí těchto léčebných možností může být kombinace chemoterapie a ozařování,“ uvedla klinika s tím, že válečný veterán a 80letý senátor se z chirurgického zákroku zotavuje neuvěřitelně dobře a že jeho zdravotní stav je jinak výborný.

„Zpráva o otcově nemoci zasáhla každého člena rodiny McCainů,“ sdělila na Twitteru senátorova dcera Meghan. „Moje babička, matka, bratři, sestra a já jsme byli šokováni a nyní trpíme úzkostí z toho, co přijde,“ dodala.

Brzké uzdravení již McCainovi, který je znám svou tvrdostí, zásadovostí a také ochotou spolupracovat v klíčových záležitostech s demokraty, popřáli nejen jeho kolegové z Kongresu USA, ale i prezident Donald Trump s manželkou Melanií. „Brzy se uzdrav,“ uvedl Trump v prohlášení s tím, že McCain byl vždy bojovník.

Podobně jako Trump se vyjádřil i bývalý demokratický prezident Barack Obama. Ten senátora označil za amerického hrdinu a jednoho z nejstatečnějších bojovníků, jaké kdy poznal. „Rakovina neví, proti komu stojí. Dej jí co proto, Johne,“ uvedl Obama.

McCain chce oprášit plány na vybudování raketové základny v Česku. McCain chce oprášit plány na vybudování raketové základny v Česku. | Reuters

Glioblastom je označován za nejagresivnější typ mozkových nádorů. Wikipedie uvádí, že pacienti s touto diagnózou umírají v průměru do třech měsíců a pokud jsou optimálně léčeni, pak v průměru jeden rok. Léčba probíhá téměř výhradně paliativně, tedy s důrazem na co největší kvalitu života nevyléčitelně nemocných.

McCain je veteránem války ve Vietnamu a v roce 2008 dokonce neúspěšně kandidoval na prezidenta USA za republikány. Vyhrál tehdy Barack Obama. Narodil se v rodině armádních důstojníků, války se zúčastnil jako námořní letec. V roce 1967 utrpěl zranění ještě před vzletem, kdy jeho letadlo zasáhla neúmyslně odpálená raketa. Střepiny ho zasáhly do hrudi a do nohy.

O tři měsíce později byl nad Vietnamem sestřelen, katapultoval se a se zlomenou nohou a rukou byl zajat a následně mučen. Dva roky strávil na samotce, kde se pokusil o sebevraždu. Propuštěn byl po více než pěti letech. Od té doby má trvalé fyzické i psychické následky. Není schopen dát ruce výš jak před sebe. Za svou službu obdržel celkem pět vysokých amerických vojenských vyznamenání.

Poražen Obamou

McCain je i přes stejnou stranickou příslušost zarytým odpůrcem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. McCain patří k nejhlasitějším kritikům jeho kontroverzního migračního výnosu. Během prvních deseti Trumpových dnů v úřadě však nesouhlasil ani s dalšími jeho kroky, jako například s chystaným sbližováním s Ruskem či vycouváním z mezinárodních obchodních dohod.

Jejich rivalita začala již během kampaně, kdy Trump zpochybnil válečné zásluhy McCaina. Ten otevřeně odmítl podpořit Trumpa proti jeho demokratické rivalce Hillary Clintonové kvůli zveřejněným nahrávkám z minulosti, které zachycovaly Trumpovy neuctivé a obscénní výroky o ženách.

Sám McCain kandidoval v prezidentských volbách proti Baracku Obamovi. Neúspěšně. Z velkého outsidera to ale dotáhl až na vyrovnaného soupeře. V srpnu 2008 Obamu dokonce v preferencích přeskočil, byl to ale ojedinělý výsledek a nakonec prohrál. Ještě předtím v roce 2002 hlasoval jako senátor pro americkou intervenci v Iráku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bittvera ( 20. července 2017 14:00 )

Po dlouhé době konečně dobrá zpráva.

johanvonbahnhof ( 20. července 2017 13:39 )

Konečně dobrá zpráva! V pekle již na toho fašounskýho zm.da netrpělivě čekají...

suov ( 20. července 2017 13:33 )

suov ( 20. července 2017 13:31 )

Tak teď se už nedivím, že tento vražedný úchylák touží jen po krvi, ale spravedlnost si ho našla,,,,,

zkzkz ( 20. července 2017 13:27 )

To je kec.takový z m r d ani mozek nemá

Zobrazit celou diskusi