Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hlavní tah do Tater zasypal stotunový masiv. Odstranění potrvá týdny

Autor: Mii - 
19. července 2017
10:35

Slovenský silniční tah mezi Žilinou a Vrútkami je teď neprůjezdný a objízdnou trasu musí hledat i Češi mířící do Tater. Sesypal se na něj stotunový skalní masiv, který byl u hradu Strečno. Jestli pád způsobil větší škody, technici zjišťují. Jisté je zatím jen to, že tahem nebude možné projíždět minimálně do konce měsíce. O informaci televize TA3 píše server SME.

Že bude skalní situaci u hradu Strečno třeba vyřešit, místní geotechnici věděli už dřív. Silnici proto uzavřeli již o víkendu a počítali, že budou postupně následující dva týdny skalní masiv odstraňovat. Celý jej uvolnit rozhodně nechtěli, tuto variantu považovali za nejkritičtější.

K uvolnění ale došlo a celý stotunový masiv se v úterý večer sesypal. Při pádu se ovšem roztříštil a na cestu dopadly už jen větší kusy skály. „V úterý po očišťování a zkoušení pohybu bloků se začal celý blok hýbat. Stalo se to, co jsme nechtěli, že spadl celý najednou. Obávali jsme se, že by mohl celý spadnout na komunikaci a porušit ji. Naštěstí se rozbil na menší kusy a vypadá to, že bude v pořádku,“ řekl projektový manažer Branislav Prelovský pro SME.

Ve středu zasedá krizový štáb, který situaci zhodnotí, zejména zda došlo k větším škodám. Horolezci to v úterý nebyli schopni odhadnout. Na silnici ale byla metrová vrstva štěrku, která měla případné kameny brzdit, takže se s velkými škodami nepočítá.

VIDEO: Slovenské hory a skály jsou mezi turisty oblíbené. Návštěva Tater se ale může stát osudnou

ccir ( 20. července 2017 12:39 )

Je nutné tu predvádzať také veľmi nízke pudy?

ccir ( 20. července 2017 12:37 )

Presne tak! Zbytočné šírenie paniky!

ccir ( 20. července 2017 12:34 )

Presne tak ako píšeš! Nič viac a nič menej. V Česku sa veľmi rado všetko zveličuje, preháňa, vymýšľajú sa rôzne konšpiračné teórie!

ccir ( 20. července 2017 12:32 )

Myslíš že sú to Marťania z Česka?

Miki_Kopas ( 19. července 2017 12:07 )

Já rozumím všemu, hlavně politice.

Zobrazit celou diskusi