Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Medvídek Pú má v Číně utrum. Lidé ho přirovnávali k Zemanovu příteli, zakázal to

Autor: Mii - 
18. července 2017
14:20

Čínský boj za cenzuru online obsahu si vyžádal další oběť, populární dětskou postavičku Medvídka Pú. Snímky z jeho příběhů lidé na sociálních sítích přirovnávali k prezidentovi Si Ťin-pchingovi, příteli českého prezidenta Miloše Zemana. A vládci jedné z největších ekonomik světa se to nelíbilo, vydal proto zákaz veškerých příspěvků, které žlutého medvěda obsahují.

Zákaz se týká zejména čínské sociální sítě Sina Weibo, jakési obdoby Twitteru. Západní sociální sítě včetně Facebooku a Twitteru jsou v Číně zakázány, proto lidé užívají jejich asijské alternativy. Obrázky a animace GIF Medvídka Pú zmizely také v komunikační aplikaci WeChat.

Vláda Si Ťin-pchinga neposkytla žádné vysvětlení, proč se ke kroku rozhodla. Je ale možné, že rozhodnutí má souvislosti s napětím, které v zemi kvůli národnímu kongresu Komunistické strany panuje. Kongres se koná jednou za pět let.

První obrázek přirovnávající Medvídka Pú k čínskému prezidentovi se datuje do roku 2013, kdy se objevila fotografie, na které Si Ťin-pching kráčí vedle bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Uživatelé sociálních sítí si tehdy všimli, že muži vypadají přesně jako Medvídek Pú a jeho kamarád tygr. O rok později internet přirovnal setkání Si Ťin-pchinga a japonského premiéra Šinzóa Abeho k medvídkovi a oslíkovi.

Cenzura dál přitvrdí

Podle Steva Tsanga, šéfa londýnského institutu Soas China, začalo významné omezování svobody slova právě s příchodem Si Ťin-pchinga na úřad v roce 2013. „Na těch kolážích je Obama jako hrdý tygr, zatímco čínský prezident je nemotorný tlustý medvěd. Si Ťin-pchinga to znevažuje, což se vládě nelíbí. Komunistická strana moc humor nezvládá. Kdyby ho ale přirovnali k Supermanovi, to by byla jiná,“ popisoval Tsang pro server Independent, proč k zákazu došlo.

Myslí si také, že kvůli nadcházejícímu kongresu Komunistické strany bude ještě hůř. „Pokud někdo z cenzorů do té doby narazí na internetu na něco neuctivého, bez milosti to smaže. Každý člověk, co něco podobného sdílí, bude vnímán jako odpůrce státu,“ řekl Tsang.

Kontrolní orgány měly spoustu práce zejména minulý týden, kdy zemřel čínský laureát na Nobelovu cenu míru Lio Siao-po. Zprávy o jeho smrti byly tvrdě cenzurovány.

VIDEO: Český prezident Miloš Zeman si se svým čínským protějškem dobře rozumí

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách.  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

next20 ( 22. července 2017 12:24 )

To je pěkná kravina!!!! Na Ali se prodává normálně běžně!!!

Zobrazit celou diskusi