Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž se 20 let převléká za mrtvou sestru. Chce matce nahradit zesnulou dceru

Autor: Darina Jíchová - 
18. července 2017
14:40

Je mu padesát a už dvacet let se převléká za svou mrtvou sestru, aby pomohl duševně nemocné matce. Řeč je o muži z Číny, jehož video je hitem tamních sociálních sítí. Na internetu má přes 4,2 milionu zhlédnutí a sdílí ho všechny velké portály.

Ve videu vystupuje muž z města Kuej-lin v oblasti Kuang-si, který pečuje o svou matku oblečený v tradičním ženském oděvu čchi-pchao. Muž je svobodný, nepracuje a dny tráví hraním na flétnu a péčí o matku.

Jméno muže média nezveřejnila, ale řekl jim, že se u matky po smrti dcery začaly objevovat příznaky mentální poruchy. Jakmile se převlékl do ženských šatů, myslela si, že se její dcera vrátila. Chtěl jí proto pomoct vyrovnat se se ztrátou její dcery.

VIDEO: Podívejte se, jak se muž v šatech své sestry stará o matku

„Posměch neřeším“

„Byla tak šťastná, že jsem v tom pokračoval i nadále. Od té doby v podstatě žiju jako žena, už ani nemám žádné pánské oblečení,“ řekl.

„Je to moje dcera. Když moje první dcera zemřela, stala se mojí dcerou,“ prohlásila stará žena. Číňan dodal, že mu nezáleží na tom, co si lidé myslí. Dělá to pro svou matku. „Proč bych se měl zabývat tím, že se mi lidé posmívají?“ uvedl.

Tisíce lidí zareagovaly na toto video a někteří z nich byli velmi dojatí. „Nesejde na tom, jak se na to díváte, měli byste ho velebit za jeho úctu k matce,“ napsal jeden z uživatelů čínské sociální sítě Weibo. „Myslím, že vypadá jako pěkná ženská,“ objevilo se také mezi příspěvky.

Nicméně ostatní byli více než kritičtí. Jeden z komentujících napsal, že muž je plně pod kontrolou své matky, jiný se ptá, zda jde o pouhou úctu, nebo o omluvu jeho transvestitismu. „A ta matka se nediví, kde je její syn?“dotazuje se další uživatel sociální sítě.

Úcta k rodičům patří k čínské tradici

Úcta ke starším, rodičům a předkům je jednou z hlavních zásad čínské společnosti a kultury. Zároveň je častým tématem diskuzí na sociálních sítích. Její kořeny sahají hluboko do minulosti a tvoří jádro konfucianismu.

Úcta a její projevy jsou detailně popsány v raných dílech nejznámějšího čínského filozofa Konfucia. „Tak bychom se měli chovat všichni, ale taková míra uctivosti je jen těžko dosažitelná,“ shrnul jeden z uživatelů.

Zobrazit celou diskusi