Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na jihu Ukrajiny je nový „stát“. Separatisté tu vyhlásili Malorusko

Autor: ČTK, nka - 
18. července 2017
11:25

Proruští radikálové ze samozvaných východoukrajinských lidových republik v úterý vyhlásili stát Malorusko. A přičlenili k němu 19 z 24 ukrajinských regionů i „dosavadní" hlavní město Kyjev. Oznámila to ruská agentura TASS. Součástí Maloruska mají být ukrajinské oblasti od západní Lvovské až po Donbas na východě s tím, že Kyjev má být jen kulturním centrem. Ukrajinská vláda ale žádný podobný krok separatistů neuznává. 

Hlavním městem nového „federálního státu“, jehož ústava se prý chystá, má být Doněck. „Ústavní akt“ separatistů má zastavit občanskou válku a vyloučit další oběti. Nový útvar je prý následnickým státem Ukrajiny s názvem Malorusko, „protože sám název Ukrajina se zdiskreditoval,“ uvedli separatisté.

„Režim v Kyjevě není schopen zastavit občanskou válku. My nabízíme zřízení státu Malorusko. Malorusko je nezávislý mladý stát. Na přechodnou dobu do tří let,“ řekl novinářům šéf neuznávané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko. Dodal, že návrh ještě musí podpořit místní obyvatelé i mezinárodní společenství.

V Malorusku bude podle něj vyhlášen po dobu tří let výjimečný stav, v jehož rámci bude platit zákaz činnosti politických stran.

Vlajkou nového státu se má stát prapor Bohdana Chmelnického, zakladatele prvního státu kozáků, který se podle ruského výkladu dějin snažil sjednotit Ukrajinu s Ruskem.

Digitt ( 18. července 2017 11:51 )

Nebyl by lepší název TRUSko ?? to by odpovídalo víc...

Zobrazit celou diskusi