Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bude Polsko měnit hymnu? Poslanec chce vyškrtnout Bonaparta

Poláci demonstrují před prezidentským palácem ve Varšavě proti omezení médií.
Poláci demonstrují před prezidentským palácem ve Varšavě proti omezení médií.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
18. července 2017
06:38

Jeden z poslanců konzervativní a nacionalistické strany vládnoucí Polsku navrhl z textu polské hymny vyškrtnout slova připomínající francouzského vojevůdce a pozdějšího císaře Napoleona Bonaparta. Francouze by měl nahradit nejlépe nějaký polský válečník či vladař.

Poláci by si podle zákonodárce měli brát příklad třeba z domácí dynastie Piastů anebo z krále Jana Sobieského, který se zasloužil o porážku Turků u Vídně – místo z Bonaparta, jak nabádá hymna, která se zrodila z písně zpívané polskými legionáři v Napoleonových službách při italském tažení na konci 18. století.

Text hymny je neaktuální a měla by se zvážit jeho změna,“ prohlásil poslanec Jacek Žalek v listu Super Express. „Věta o vítězstvích Bonaparta, který nakonec válku prohrál, je nepochopitelná. V textu je rozpor: k vítězství nás má vést chlápek, který všechno prohrál. Kromě Polska a Francie všude považují Napoleona za zločince srovnatelného s Hitlerem. Pro Španěly, Italy, Němce, Rakušany či Rusy ztělesňuje agresi. Z jeho vojáků děláme legendu, ale byli to obyčejní hrdlořezové. Ničili, rabovali, kradli, znásilňovali, plundrovali,“ dodal.

Prázdninový nápad s výměnou Napoleona za Sobieského ve druhé sloce hymny okamžitě podpořil Piotr Zapart, předseda výboru usilujícího o vybudování pomníku polskému králi ve Vídni. Z parlamentu ale znějí i skeptické hlasy varující před přívalem změn, jakmile se jednou začne hymna upravovat. Aby nakonec nedávala za příklad Lecha Walesu a Donalda Trumpa, jak poznamenal senátor Jan Maria Jackowski.

Loni soud potrestal pokutou 500 zlotých (asi 3100 Kč) básníka a publicistu Jasa Kapelu za to, že nahrál a na internetu šířil klip, ve kterém zpíval pozměněný text hymny, ironicky vítající v Polsku uprchlíky.

Na jeden z případů týrání zvířat v Polsku se podívejte ve videu:

Samo ( 18. července 2017 09:52 )

Pokud to jsou ruské noviny, pak nejsou ani pro slušné lidi a už vůbec ne pravdivé. Jsou to noviny pro nevzdělané a naivní Rusy, kteří věří všemu co hlásá baťuška Putin.

Zobrazit celou diskusi