Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Írán truchlí po „královně matematiky“. Změní kvůli dceři s českou krví zákon?

Autor: ČTK, nka - 
17. července 2017
15:20

V souvislosti se smrtí matematičky Marjam Mírzáchání se skupina íránských poslanců snaží prosadit změnu zákona. Nově by mělo být možné udělit íránské občanství dětem íránských matek provdaných za cizince. Írán nyní instituci dvojího občanství neuznává. Mírzáchání podlehla ve čtyřiceti letech v sobotu rakovině v USA, kde žila a přednášela na Stanfordově univerzitě. Byla provdaná za českého vědce a má s ním dceru.

Podle íránských sdělovacích prostředků byla Mírzáchání provdaná za Čecha Jana Vondráka, který se věnuje teoretické počítačové vědě v Kalifornii. Jejich dcera se jmenuje Anahita.

Podívejte se na vzpomínkové video o geniální matematičce:

Video  Vzpomínkové video na geniální matematičku sdílel výzkumný vědec z NASA Firouz Naderi.  - instagram.com/Firouz_Naderi
Video se připravuje ...

Íránská agentura Fars napsala, že 60 poslanců se snaží prosadit dodatek zákona, díky němuž by mohla dcera Mírzácháníové navštívit Írán.

Íránská matematička získala v roce 2014 za svou práci prestižní Fieldsovu medaili, udělovanou jednou za čtyři roky mladým matematikům a považovanou za obdobu Nobelovy ceny v matematickém oboru.

O její smrti v neděli informovala většina íránských státních listů. V rozporu s tradicí některé otiskly fotografii Mírzácháníové bez muslimské pokrývky vlasů. V jednom z titulků stálo, že odešla královna matematiky. Hold ženě vzdal také prezident Hasan Rúhání, který na Instagram umístil její fotografii bez hidžábu.

‌ درگذشت اندوه‏بار مریم میرزاخانی، #نابغه نامدار #ریاضی ایران و جهان موجب تأثر فراوان شد. ‌ درخشش بی‌نظیر این #دانشمند خلاق و انسان متواضع که نام ایران را در مجامع علمی جهانی طنین‏‌انداز کرد، نقطه عطفی در معرفی همت والای #زنان و جوانان ایرانی در مسیر کسب قله‌های افتخار در عرصه‌های گوناگون بین‌المللی بود. ‌ این‏جانب ضمن ارج نهادن به خدمات علمی و آثار ماندگار این فرزند فرهیخته ایران، مصیبت وارده را به جامعه علمی کشور و خانواده محترم آن عزیز از دست رفته صمیمانه تسلیت می‏‌گویم. ‌ #مریم_میرزاخانی (۱۳۹۶-۱۳۵۶) #فرزند_ایران ‌

Příspěvek sdílený Hassan Rouhani • حسن روحانی (@hrouhani),Čec 15, 2017 v 10:11 PDT

Mírzácháníová se narodila v Íránu, studovala v Teheránu a doktorát získala v roce 2004 na Harvardově univerzitě. V jednom rozhovoru v roce 2008 řekla, že se jako dítě toužila stát spisovatelkou a že jí matematika ve škole nešla. Přivedl ji k ní až starší bratr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi