Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Indové volí prezidenta. Po skandálu nesmí mít propisky, jen fialové pero

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. července 2017
12:55

Indičtí poslanci v pondělí volí nového indického prezidenta. Na funkci kandiduje právník Rám Náth Kóvind (71) a bývalá diplomatka Míra Kumárová (72). Oba patří k takzvaným dalitům, což jsou členové komunity nedotknutelných, tedy nejnižší vrstvy obyvatelstva nezařazeného do žádné kasty. Za favorita volby, jejíž výsledek bude ohlášen ve čtvrtek, je považován Kóvind.

Vítěz nahradí ve spíše ceremoniální funkci Pranába Mukherdžího, který je prezidentem od roku 2012.

Zatímco Kóvinda podporuje vládní hinduistická Indická lidová strana (BJP), za Kumárovou stojí opoziční Indický národní kongres (INC). Kóvind byl v minulosti členem Národního svazu dobrovolníků (RSS – Ráštríj Svajamsévak Sangh). Jde o extremistické hinduistické násilnické bojůvky napojené na BJP, jež byly v minulosti třikrát zakázané. Patřil k nim i nynější premiér Naréndra Módí.

Hlas odevzdává 4896 členů obou komor národního parlamentu i regionálních zákonodárných sborů, kde má většinu BJP. Mezi prvními volil Módí, který řekl, že se těší na spolupráci s Kóvindem. „Má vláda s ním bude plně spolupracovat,“ řekl.

Skandál s neplatnými hlasy

Šéfka Indického národního kongresu Sonia Gándhíová vyzvala poslance, aby vybrali Kumárovou, a chránili tak sekulární hodnoty Indie. Kumárová je dcerou prominentního člena komunity dalitů a někdejšího vicepremiéra. Sama byla do parlamentu zvolena pětkrát.

Podle webu Times of Oman poslanci musí při hlasování používat pouze speciální pera s fialovým inkoustem. Tímto opatřením chtějí předejít loňskému skandálu s neplatnými hlasovacími lístky, které byly vyplněny nesprávnými propiskami.

Hlasování má skončit odpoledne a sčítání hlasů pak potrvá do čtvrtka, kdy bude ohlášen výsledek.

Na pera je kadet bývalý prezident Václav Klaus. Podívejte se, jak si jedno „vypůjčil“ v Chile:

Video  Václav Klaus si v Chile „vypůjčil“ pero.  - Youtube.com, ČT
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi