Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Jadranu už kvůli požárům evakuují turisty. Hoří v Chorvatsku i Černé Hoře

Autor: ČTK, pk - 
17. července 2017
13:40

Chorvatsko stále bojuje s rozsáhlými lesními požáry. Oheň na Jadranu v noci na pondělí vypukl nedaleko měst Bogomolje na ostrově Hvar a u Tugare, přibližně 20 kilometrů východně od Splitu. Práci hasičům komplikuje silný vítr. V Černé Hoře úřady kvůli požárům, které se rozšířily do blízkosti kempovacích zón a obytných oblastí, evakuovaly nejméně stovku turistů. Podle policie zatím nejsou hlášeny oběti na životech ani materiální škody.

Podle policie zatím nejsou hlášeny oběti na životech nebo materiální škody. Agentura AP však v neděli informovala, že plameny si místy vynutily evakuaci lidí z jejich domovů.

Hasičům se ještě stále nepodařilo uhasit požár u vsi Šestanovac ve východním cípu vnitrozemí, oheň je ale podle deníku Jutarnji Vijesti pod kontrolou.

Chorvatské pobřeží, které patří k oblíbeným letním destinacím, o prázdninách často sužují lesní požáry. Ty letošní jsou podle agentury AP považovány za jedny z nejhorších. O víkendu podle chorvatské agentury Hina u chorvatského pobřeží hořelo přibližně 352 hektarů lesa.

Lidé se před plameny ukrývali v moři

Oheň v noci na pondělí zachvátil i černohorské pobřeží na poloostrově Luštica na severu země, uvedl v pondělí chorvatský list Blic. Několik lidí se zde před plameny ukrývalo v moři, kde přibližně hodinu čekali na příjezd záchranářů.  Informace o obětech na životech ani zraněných ale hlášeny nejsou.

Úřady zde zahájily evakuaci, při níž záchranářům pomáhalo i námořnictvo, napsala agentura AP. Plameny se rychle šíří především kvůli suchému počasí a silnému větru.

VIDEO: Podívejte se na požár nad chorvatským letoviskem

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi