Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turci rok po zmařeném puči zatkli 115 lidí: Novináře i porodní asistentky

Autor: ČTK, pk - 
17. července 2017
12:20

Turecká policie zatkla dalších 115 lidí. Důvodem je podezření z podílu na loňském pokusu o puč. Informoval o tom v pondělí web místního listu Hürriyet. V sobotu si první výročí zmařeného převratu připomněly v ulicích tureckých měst desítky až stovky tisíc lidí.

Policie zatýkala v provincii Tekirdag, která leží v evropské části Turecka severozápadně od Istanbulu. Mezi zadrženými jsou podle listu Hürriyet mimo jiné podnikatelé, novináři a porodní asistentky. Celkem úřady vydaly zatykač na 127 lidí. Zadržet se jich policii podařilo 115, po zbylých osobách policie stále pátrá.

Podezřelí podle tureckých úřadů používali aplikaci ByLock, pomocí které údajně komunikují stoupenci Fethullaha Gülena. Duchovního, který dlouhodobě žije v USA, Ankara viní ze zosnování loňského pokusu o převrat. Podle Gülena ale puč připravili lidé z okolí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a sloužit měl jako záminka k upevnění prezidentovy moci v zemi. Ankara už několikrát vyzvala Washington, aby jí Gülena vydal.

Letos v dubnu se v Turecku konalo referendum, v němž zvítězili příznivci prezidenta Erdogana a zastánci změny parlamentního systému na prezidentský.

Turecké úřady v souvislosti s pokusem o puč z 15. července 2016 zadržely už asi 50 tisíc lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150 tisíc. Zhruba 145 tisíc státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí o práci.

V sobotu si Turci připomněli první výročí zmařeného puče, při kterém bylo 250 lidí zabito a přes dva tisíce zraněno. Manifestace v ulicích Ankary se zúčastnil i Erdogan. V nedělním projevu poté prezident slíbil, že strůjcům puče „srazí hlavy“.

Zopakoval také, že obnoví trest smrti, pokud to parlament odhlasuje. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v reakci na Erdoganův proslov uvedl, že by si Turecko obnovením nejvyššího trestu zavřelo dveře do Evropské unie.

VIDEO: Násilnosti při návštěvě Erdogana v USA

Video  Bitka demonstrantů s ochrankou tureckého prezidenta Erdogana před tureckou ambasádou v USA  - Facebook.com/ANCA
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi