Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Až 90 tisíc poutníků se sešlo na místě vyvraždění carské rodiny

Autor: ČTK - 
16. července 2017
21:45

Tisíce pravoslavných věřících se dnes sešly v Jekatěrinburgu na Urale, aby se zúčastnily poutě k místu, kde bolševici před 99 lety vyvraždili carskou rodinu, včetně posledního panovníka na ruském trůnu, v obavě, aby prominentní zajatce neosvobodili českoslovenští legionáři.

Tisíce pravoslavných věřících se dnes sešly v Jekatěrinburgu na Urale, aby se zúčastnily poutě k místu, kde bolševici před 99 lety vyvraždili carskou rodinu. Včetně posledního panovníka na ruském trůnu, v obavě, aby prominentní zajatce neosvobodili českoslovenští legionáři.

Pravoslavní duchovní odhadli počet poutníků na 80 až 90 tisíc. Mnozí přišli i s dětmi, nehledě na vedro a délku trasy, měřící 21 kilometrů: pouť vede od chrámu Na krvi, postaveném na místě zločinu, až po klášter u opuštěné šachty Ganina jama, kam byli mrtví vhozeni. Na úvod pěvecký sbor složený z více než čtyř stovek zpěváků zazpíval dávnou hymnu Bože, cara chraň.

Pochovali je o 89 let později

Účast na pouti ohlásila i poslankyně, někdejší krymská prokurátorka Natalja Poklonská, která je známou obdivovatelkou monarchie. Obdiv k carovi Mikulášovi II. ji vedl dokonce k tažení proti filmu, který se opovážil vylíčit dávný románek Mikuláše coby následníka s baletkou Matildou Kšesinskou.

Car Mikuláš II. byl spolu s manželkou, čtyřmi dcerami, synem a sloužícími zavražděn bolševiky v kupeckém domě v Jekatěrinburgu v noci ze 16. na 17. července 1918. Pátrání po ostatcích začalo až v roce 1991 a zanedlouho byly v okolí uralského města objeveny; v roce 1998 je úřady uznaly za ostatky carské rodiny.

Čekání na Putina

Slavnostně byly pochovány v Petropavlovské pevnosti v Petrohradu, který býval hlavním městem carského Ruska. Až v roce 2007 se našel druhý hrob s ostatky čtrnáctiletého careviče a jedné z princezen. O pravost ostatků se ale dodnes vedou spory, někteří vědci a církevní hodnostáři jsou přesvědčeni, že těla mrtvých beze stopy zmizela.

Prohlášeni za svaté

Pravoslavná církev nicméně v roce 2000 vyhlásila posledního cara a zavražděné členy jeho rodiny za svaté. Loni byl kanonizován i lékař Jevgenij Botkin, zavražděný spolu s panovníkem. „Carské dny“ se v Jekatěrinburgu konají každoročně. Součástí letošních slavností je například festival zvonů a soutěž zvoníků.

Jekatěrinburg, za sovětských dob Sverdlovsk, si zachoval i část sovětské minulosti, a tak poutníci klanějící se carově památce kráčejí i po ulicích a třídách nesoucích jména bolševických vůdců Vladimíra Iljiče Lenina či Sergeje Kirova.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi