Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soupeř Merkelové chce Česku upřít peníze z Bruselu. Kvůli uprchlíkům

Autor: ČTK, pk - 
16. července 2017
14:10

Státy Evropské unie, které ignorují v důležitých otázkách solidaritu, musejí čelit finančním sankcím. Mezi tyto státy patří i Česká republika. Při prezentaci svého desetibodového politického programu to v neděli v Berlíně řekl sociálnědemokratický kandidát na německého kancléře Martin Schulz, tedy soupeř Angely Merkelové ve volbách. Německo by podle něj mohlo zvýšit příspěvek do unijního rozpočtu.

Státy, které odmítají přijmout uprchlíky, by podle Schulze měly v budoucnu počítat s menšími finančními prostředky z fondů EU. Ty, které naopak přijaly velké množství lidí hledajících ochranu, by měly dostat bonus.

Mezi tyto státy spadá Polsko, Maďarsko, ale i Česko. Podle Evropské komise tyto tři země i přes opakované výzvy neplní své povinnosti a neberou ohled na své závazky vůči Itálii, Řecku a dalším státům Evropské unie. Česká republika se tak může dostat před unijní soud a dostat vysokou pokutu. 

Česká republika se proti podobným výtkám brání. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už dříve prohlásil: „Výtky ohledně neplnění kvót jednoznačně odmítáme. Navíc na území Itálie a Řecka v současné chvíli není nikdo, kdo splňuje podmínky pro relokaci, proto je jakákoliv nabídka ze strany ČR bezpředmětná.“

Země stojící mimo eurozónu by neměly mít možnost blokovat její další integraci, uvedl dále německý politik, který byl donedávna předsedou Evropského parlamentu. Pokud jde o Německo a Evropu, „země by mohla udělat víc,“ poznamenal Schulz. Mohla by například zvýšit svůj finanční příspěvek do společné pokladny.

Hospodářský program sociálnědemokratického kandidáta obsahuje požadavek většího objemu investic a větší sociální spravedlnost, které by mělo být dosaženo prostřednictvím přerozdělování.

Schulz doufá, že v zářijových volbách jeho strana porazí křesťanské demokraty kancléřky Angely Merkelové. Poté, co v lednu převzal vedení sociálních demokratů, preference SPD v průzkumech poklesly. V poslední době se ale propad podařilo zastavit.

Svůj volební program představili sociální demokraté před třemi týdny na mimořádném sjezdu v Dortmundu. V neděli prezentovaný Schulzův „plán pro lepší Německo a lepší Evropu“ volební program dál rozvíjí, napsala agentura DPA.

Podívejte se na video, kde Sobotka odmítá kvóty 

Video  Sobotka v Bruselu dál odmítá kvóty. Česko pomáhá jinak, řekl  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

lesnismes ( 18. července 2017 00:24 )

Ty gumo.

lesnismes ( 18. července 2017 00:13 )

Nedivim se a je to logicke.Cesko se zavazalo prijimat valecne uprchliky.Nechapu co je na tom nejasne.Nackove maji samozrejme jiny nazor.Zaplat panu bohu za frau Merkel.

Nezadat ( 17. července 2017 09:39 )

Typický penis,když zdechla kráva mě,tak ať zdechne i sousedovi.

ivuska1 ( 16. července 2017 16:22 )

A mame tu zase PROTEKTORAT !!!

1_2_3 ( 16. července 2017 16:02 )

Nejvyšší čas na Czechit. Němčouři, diktátoři už zas didktují, jako v 39., tehdy pod Hitlerem a nyní pod Merkelicí a fanatickým čoklem EU, zas.rancem Schulzem. Jo jasně, oni potřebují EU, my ne, at se nám raději daří hůř, ale do pr.dele s tou diktaturou, tu jsme tady už měli. Německo apolečně s francouzskou Marcelou využívají proi své blho ostatní země jako huonocuc. Jen, aby se měli dobře, tak se. serou do jiných ze.mí. Pryč s celou EU!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi