Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Schválením trestu smrti si Turci zavřou cestu do Evropské unie, varuje Juncker

Autor: ČTK, pk - 
16. července 2017
13:30

Turecko má stále možnost stát se členem Evropské unie. Ale Ankara nemůže počítat s členstvím v EU, pokud obnoví trest smrti. V reakci na noční projev tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana to v neděli uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

 

Turecko si v sobotu připomnělo první výročí pokusu o puč. Erdogan v nočním projevu v parlamentu v Ankaře řekl, že počítá s obnovou trestu smrti a že pokud jej parlament odhlasuje, on zákon okamžitě podepíše.

Juncker v německém listu Bild am Sonntag uvedl, že pro EU je důležité, aby Turecko bylo demokratickou, stabilní a hospodářsky úspěšnou zemí. „Turecko by se mělo Evropě spíše přibližovat, ne se od ní vzdalovat,“ napsal.

Rozhovory trvající už 12 let

Turecko zahájilo přístupové rozhovory s EU před 12 lety. Juncker připomněl, že EU představuje „jednotu hodnot“ a že pokud Turecko obnoví trest smrti, zavře si tak jeho vláda definitivně dveře k členství v Unii.

Juncker kritizoval také poměry, jaké v Turecku po puči byly nastoleny v podobě pronásledování statisíců lidí a věznění údajných stoupenců pučistů.

„Lidská práva, svoboda tisku a právní stát se nesrovnávají se zavíráním lidí do vazby ani s mnohaměsíční izolací novinářů, aniž je proti nim vzneseno obvinění,“ napsal Juncker. Narážel na případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, kterého Ankara obvinila z terorismu a drží od února ve vazbě. Německo obvinění vznesená proti němu považuje za smyšlená a usiluje o jeho propuštění.

Podívejte se na video z návštěvy prezidenta Erdogana v USA:

Video  Erdogan přihlížel výprasku pro své odpůrce. Rozpoutal bitku sám?  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

marlen52 ( 16. července 2017 16:08 )

vždyť na tom budou lépe než v EU a trest smrti já jsem rozhodně pro protože co se tady děje to je už neunosné.všema deseti bych hlasovala pro obnovení trestu smrti.

agfor ( 16. července 2017 15:49 )

Je lepší mít schválený trest smrti, než Merkelovic babu na krku.

arne100 ( 16. července 2017 14:07 )

Souhlasím s Tureckým prezidentem v trestu smrti.Proč by měl živit vrahy jako my tady.

santikxauz ( 16. července 2017 14:04 )

Tak to urychleně schvalme trest smrti a konečně nás vyhodí z EU.

zkzkz ( 16. července 2017 13:56 )

To je kretén on je ještě chce pustit do eu

Zobrazit celou diskusi