Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Geniální matematičku Marjam Mírzáchání (†40) zabila rakovina: Z prsou se rozšířila do kostí. Truchlí po ní manžel Jan a dcera Anahita

Autor: ČTK - 
16. července 2017
09:14

Celý vědecký svět pláče. Ztratil špičkovou matematičku, o které mluví jako o géniovi. Ve Spojených státech podlehla rakovině íránská vědkyně Marjam Mírzáchání, která jako vůbec první žena dostal prestižní Fieldsovu medaili za matematiku, obdobu Nobelovy ceny pro vědce do 40 let. O její smrti informovala její rodina. 

Marjam trpěla několik let rakovinou prsu a nedávno lékaři zjistili, že se onemocnění rozšířilo do kostní dřeně. Podle íránských sdělovacích prostředků byla provdána za Čecha Jana Vondráka, který se věnuje teoretické počítačové vědě v Kalifornii. Mají spolu dceru Anahitu.

„Odešel génius, krásná duše, skromná žena a skvělá matka a manželka, odpočívej v pokoji,“ zní jeden ze stovek komentářů na sociálních sítích. 

Mírzáchání, jejíž jméno se v západních médiích píše jako Maryam Mirzakhani, se narodila v roce 1977 v Teheránu, kde žila až do zahájení doktorandských studií na Harvardově univerzitě. Byla jednou ze sedmi studentů, kteří přežili děsivou srážku autobusu, mnoho jejích spolužáků tehdy zemřelo.

Doktorát tam obhájila v roce 2004 a roku 2008 se stala profesorkou matematiky na Stanfordově univerzitě. Jako první Íránka byla loni zvolena do americké národní akademie věd.

Nikdy nepřestane inspirovat ženy nejen v její zemi, ale po celém světě. Její odkaz nikdy nezemře, odpočívej v pokoji, nádherná duše,“ zní jeden ze vzkazů na sociálních sítích.

Video  Vzpomínkové video na geniální matematičku sdílel výzkumný vědec z NASA Firouz Naderi.  - instagram.com/Firouz_Naderi
Video se připravuje ...

Fieldsova medaile, považovaná za obdobu Nobelovy ceny, jí byla udělena v roce 2014 za práci o symetrii zakřivených povrchů. Cena se udílí každé čtyři roky matematikům mladším 40 let.

Na čerstvou zprávu o skonu vědkyně reagoval Firouz Naderi, který se věnuje výzkumu vesmíru a působí v NASA. „Dnes zhaslo jedno světlo. Láme mi to srdce, odešla příliš brzo,“ napsal na Instagramu.

Zobrazit celou diskusi