Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Za útokem v Hurghadě je ISIS. Češce (36) útočník v Egyptě pořezal i záda

Autor: ČTK, zzu - 
15. července 2017
14:15

Kdo za útokem v egyptském letovisku Hurghada hledal Islámský stát (ISIS), hledal nejspíš správně. Podle káhirských bezpečnosních kruhů vrah dvou Němek, který mezi čtyřmi dalšími turistkami zranil i Češku (36), udržoval styky s radikály z ISIS a jednal podle jejich pokynů. Českou turistku, jejího přítele i dítě úřady transportovaly do Káhiry, uvedla na Facebooku cestovní kancelář Pantour, se kterou tu žena trávila dovolenou. Lékaři jí tam mají důkladněji vyšetřit pořezaná záda.

„Kromě rány na noze má ještě řeznou ránu na zádech. Chtějí proto udělat nějaká další vyšetření. Nemocnice v Hurghadě není příliš specializovaná. Je to spíš nemocnice v letovisku,“ řekla ČT česká velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) má Česko v Káhiře poměrně veliký objekt, kde rodině nabídli ubytování.

„Do této chvíle nebylo vydáno žádné oficiální vyjádření ze strany egyptských lékařů. Naše zraněná klientka se v sobotu letecky přesunula do nemocnice v Káhiře, česká ambasáda pak zařídila přesun i zbytku její rodiny za ní,“ uvedla na cestovní kancelář Pantour na svém Facebooku.

„Klientku navštívili dva lidé z českého velvyslanectví. Česká velvyslankyně, která je klientce a její rodině na blízku, je v neustálém spojení s nemocnicí a rodinou klientky. Dělá vše, co je v lidských silách, aby poskytla všem českým turistům tu nejlepší pomoc a podporu,“ dodala CK Pantour.

Útočník, který byl zadržen, byl identifikován jako osmadvacetiletý Abdar Rahmán Šams Dín z provincie Kafr aš-Šajch v deltě Nilu. DPA s odvoláním na káhirské bezpečnostní kruhy napsala, že útočník jednal podle pokynů ISIS a dostal úkol zaútočit na cizince.

Video  Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali  - Blesk - Karel Kopáček
Video se připravuje ...

V egyptské Hurghadě byla po pátečním útoku zpřísněna bezpečnostní opatření. Policejní hlídky jsou kolem hotelů i na silnicích. List Egypt Independent napsal, že policie zřídila v Hurghadě dodatečná kontrolní stanoviště a prohlíží automobily všech, kdo do letoviska přijíždějí nebo z něj odjíždějí. Hlídky jsou také kolem hotelů.

Koupil si nůž, vstupenku na pláž a šel vraždit

Prozatím se ví, že do Hurghady přijel v pátek a až tam si koupil nůž, jímž pak útočil. Koupil si také vstupenku na pláž u jednoho z hotelů, tam pobodal tři ženy a pak přešel na jinou pláž a zaútočil na další tři ženy.

Zástupce ředitele egyptských turistických kanceláří Múdí Šáir očekává, že útok ovlivní zájem turistů. Hotely jsou nyní, kdy vrcholí sezona, podle něj obsazené na 90 procent. Řekl, že dopad se začne projevovat v neděli.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež sdělil, že nyní je v Egyptě více než 3000 českých turistů, z toho v Hurghadě zhruba 700.

Podle zdrojů agentury Reuters byl útočník převezen k výslechu do Káhiry a policie vyslechla i 15 hotelových zaměstnanců, kteří byli svědky útoku. Podle prvních zpráv se útočník při výslechu přiznal, že sdílel názory islámských radikálů.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte zde

dietr ( 16. července 2017 06:59 )

Hádejte, jak se k situaci vyjádří ministerstvo zahraničí? Správně, je tam bezpečno a není se čeho obávat

kardinal25 ( 16. července 2017 02:10 )

toho kozomrda meli na miste vodprasknout, na co cekaji, to je nejaka spravedlnost? Uriznout mu koule meli cur.ako.vi pak uriznout usi a jazyk, pekne pri vedomi. pak ho donyst strycku mengelovi do Argentiny, on by si s klucikem pohral, privazal by ho k topeni a krmil 3 tydny jen slanecky pekne bez vody, pak natahnout na skripec a zacit operovat pekne rezavou kudlou zmr.da jednoho pekne pomalu rezat platky jedem po druhym dokud nevydechne naposled a pak toho kretena prejet buldozerem a pochcat. a polejt praseci krvi. Lidi sou hloupi kdyz jezdi do egypta, dyk vopalit se muzou i doma u Labe na travniku, proc litat takovou streku?

prycsnima ( 15. července 2017 21:18 )

 Kreténi co jezdí k muslimákum jsou mi u pr dele.Jejich problém.

hruska ( 15. července 2017 15:05 )

Posral jsi se v kine ,ze?

kryssa ( 15. července 2017 15:00 )

To se nemůžeš vyzvracet doma. To musíš dělat tady v diskuzi. Prase vyvalený.

Zobrazit celou diskusi