Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevadu čeká test dopravy budoucnosti. Hyperloop chtějí už teď i v Brně

Autor: ČTK, zzu - 
15. července 2017
08:50

Už brzy by mohli inženýři v Nevadě uskutečnit rozhodující test futuristické technologie vysokorychlostní přepravy osob, o kterou se zasazuje miliardář Elon Musk. Jmenuje se hyperloop. Musk tuto technologii, která má přepravovat cestující a náklad v kapslích podtlakovými trubkovými tunely, označuje za revoluci v dopravě. 

Marcy Simonsová, mluvčí společnosti Hyperloop One, která tento systém dopravy vyvíjí, uvedla, že společnost je připravena v příštích několika týdnech poslat do zkušebního provozu v testovacím zařízení v Nevadě kapsli o délce 8,5 metru.

Cestování budoucnosti realitou? Hyperloop zrychlil z nuly na 160 km/hod za 1,1 vteřiny 

Video  Cestování budoucnosti realitou? Hyperloop zrychlil z nuly na 160 km/hod za 1,1 vteřiny.  - Reuters
Video se připravuje ...

Firma ve středu zveřejnila výsledky testu v nevadské poušti z 12. května, při kterém testovací „sáňky na kolečkách poprvé projely nad kolejemi za použití elektromagnetického pohonu a magnetické levitace ve vakuové trubce. Celý test trval 5,3 sekundy a sáňkám se podařilo dosáhnout rychlosti 113 kilometrů za hodinu, uvedla Simonsová. V nadcházející fázi testování s kapslí si Hyperloop klade za cíl dosáhnout rychlosti přes 400 kilometrů za hodinu.

Hyperloop v Čechách

Zastánci projektu předvídají, že kapsle dosáhne rychlosti až 1200 kilometrů v hodině. Skeptici však tvrdí, že nápad narazí na řadu problémů, včetně získání stavebního povolení po možnosti zatáčení kapsle při vysoké rychlosti.

O kapsli se uvažuje i pro Česko. Hyperloop, nebo taky potrubní pošta pro lidi, by podle smělých plánů spojil Brno s Prahou a s Bratislavou. Brno totiž kývlo na účast v americkém projektu budoucnosti. A jak rychle by se tu jezdilo? Trasu Brno–Praha by kapsle měla zvládnout za 10 až 12 minut. Jela by rychlostí 945 kilometrů za hodinu.

kardinal25 ( 15. července 2017 12:43 )

je to k hovnu. Lepci je jezdit tramvaji. Clovek ma cas koukat na porno v mobilu.

bizon_pepa ( 15. července 2017 10:56 )

Ani mě nepřekvapuje, že to brňací chtěj. Na blbosti je tam užije. Co kdyby si dali menší cíle a zkusili prozatím vybudovat nádraží.

Zobrazit celou diskusi